Rengjøring av bryggeutstyr

Grundig rengjøring er det viktigste steget du kan ta når du brygger øl. Dette er en forutsetning for et velsmakende sluttresultat, samtidig som du tar vare på bryggeutstyret ditt. I denne artikkelen går vi gjennom hva du bør tenke på og hvilke produkter som egner seg til rengjøring av bryggeutstyr.

Rengjøring og desinfisering av bryggeutstyr, fat og flasker

For de aller fleste er nok ikke dette den morsomste delen av bryggeprosessen, men rengjøring er essensielt for å få et godt øl og velfungerende bryggeutstyr over tid. Om du har det riktige utstyret og vet hvordan du bruker det, blir rengjøringen en lek og over på et blunk. Hele rengjøringsjobben kan deles videre i to underkategorier, rengjøring (duh) og desinfisering.

Rengjøring vs. Desinfisering

Rengjøring er den klassiske vasken og fjerner alt av smuss og rester etter humle, malt og det som er. Etter at bryggeutstyret er rengjort kan det desinfiseres. Desinfiseringen sikrer at de behandlede overflatene er frie for skadelige bakterier og mikroorganismer som ellers kunne ødelagt bryggeprosessen og gitt avsmak på ølet.

Finest Craftsan
Finest Craftsan
Finest Craftclean
Finest Craftclean

Utstyr til rengjøring og desinfisering

Rengjøringsmiddel

Vi anbefaler Finest Craftclean, som er et spesiallaget vaskemiddel utviklet for Bryggselv. Dette løser opp alt av sedimenter på kort tid, du trenger bare å vaske lett over mens du skyller etter bruk.

Desinfiseringsmiddel

Her anbefaler vi Finest Craftsan, som også er spesiallaget for Bryggselv. Finest Craftsan desinfiserer alle overflater på under minuttet og krever ikke avskylling.

Svamp

Med riktig vaskemiddel vil svamp være nok til å effektivt fjerne alt av smuss og rester uten å ripe opp bryggeutstyret ditt.

Flaskebørste og flaskeskyller (anbefalt)

Til rengjøring av ølflasker anbefaler vi en en egen flaskebørste og
flaskeskyller. Dette vil spare deg for mye tid ved flasking.

Fatvasker (anbefalt)

Til rengjøring av corneliusfat og gjæringstanker anbefaler vi Bucket blaster som enkelt rengjør innsiden av fat ved hjelp av en kraftig dyse.

Rensevæske (anbefalt)

For de som bruker tappelinjer anbefaler vi Pipeline, markedets smarteste og mest effektive rensevæske.

Hvordan rengjøre bryggeutstyr, fat og flasker

Vårt råd er at du rengjør bryggeutstyret både før og etter brygging. Etter brygging for å klargjøre utstyret til lagring og neste gang det skal brukes. Før brygging for å sikre at alt er rent og klart til å sette en ny batch. Vær nøye når du vasker utstyret etter bryggingen, da blir det mindre jobb når du skal klargjøre utstyret neste gang du skal bruke det.

  1. Start med å skylle alt utstyret for å fjerne de største sedimentene og restene etter bryggingen.
  2. Bland Finest Craftclean i varmt vann med det spesifiserte blandingsforholdet og bløtlegg bryggeutstyret i minimum 20 minutter, eller lenger ved behov (men ikke i flere timer). Demonter gjerne smådeler som kuleventiler og lignende for å komme til i alle kriker og kroker.
  3. Bruk så en svamp dyppet i Finest Craftclean for å vaske utstyret og fjerne det siste av sedimenter og rester. Dra over alle overflater og gi litt ekstra oppmerksomhet til kriker, kroker og steder du ser det er sedimenter som har festet seg.
  4. Til slutt skyller du av alt bryggeutstyret og forsikrer deg om at ingen rester fra bryggingen eller vaskemiddelet er igjen.

 

Varsko! Når du vasker er det viktig at du ikke faller for fristelsen til å bruke stålull eller annet utstyr som kan ripe opp kjeler, gjæringskar og annet bryggeutstyr. Dette gjelder også den rue siden av kjøkkensvampen. Bryggemaskiner og kjeler er i mykt stål og ripes lett om en bruker feil redskap. Disse ripene er perfekte steder for bakterier å slå leir. Finest Craftclean løser fint opp alt som sitter fast med mindre det er store klumper som har fått tørke inn over tid.
Ikke. Bruk. Stålull. Ikke litt engang.

Du kan lese mer om rengjøring av kulenvetiler her.

Hvordan desinfisere bryggeutstyr, fat og flasker

Når utstyret er rengjort, er det på tide å desinfisere. Dette steget er kun nødvendig før du skal bruke bryggeutstyret og ikke som en del av rengjøringen etter du er ferdig med bryggingen. Ettersom du har vært nøye med rengjøringen, for det har du vært (ikke sant?), er desinfiseringen en temmelig enkel prosess.

Vi anbefaler Finest Craftsan som er et spesiallaget desinfeksjonsmiddel utviklet for Bryggselv til våre kunder. For at Finest Craftsan skal få gjort jobbe sin, bør alle overflater være i kontakt med middelet i ca. 1 minutt. Dette kan oppnåes gjennom nedsenking eller spraying av bryggeutstyret du skal desinfisere.

Etter at du har desinfisert utstyret og helt av overflødig Finest Craftsan kan det samle seg skum i gjæringskar, kuleventiler og flasketuter. Don’t fear the foam! Finest Craftsan gir ikke avsmak på ølet og har ingen effekt på gjæringen, du trenger derfor ikke å skylle av det desinfiserte utstyret eller være redd for at det skal dryppe litt Finest Craftsan i vørteren din. Det eneste du behøver å tenke på er at alle overflater som skal i kontakt med øl, vørter og andre ingredienser må desinfiseres med Finest Craftsan først.

Tips og triks til desinfisering

  • Ha en sprayflaske og et ekstra gjæringskar med Finest Craftsan stående både under brygging og ved flasking. Da kan du enkelt nedsenke og spraye alt utstyr – klart til bruk. Det være seg røreskjeer, spiralkjølere, kokekjeler eller flasker.
  • For en bekymringsfri flasking, send alle flasker en siste runde innom en flaskeskyller fylt med Finest Craftsan før du setter de til tørk på et flaskestativ, klare til flasking.
  • For en enda bekymringsfriere flasking, ha en liten skål med Finest Craftsan fremme, som korker kan ligge i helt til du setter de på.

Rengjøring av bryggeutstyr er kanskje ikke den mest glamorøse delen av ølbrygging, men med disse tipsene i baklomma kommer det til å gå som en lek. Bruk den tiden det tar, vær nøyaktig og fyll på med motivasjon fra forrige batch om nødvendig.

God brygging og husk, don’t fear the foam og la stålullen ligge – Lykke til!

Max Johnson

Max Johnson