Rengjøring er noe av det aller viktigste man gjør i forbindelse med brygging. Etter to runder med 6-8 infiserte øl per runde, hvor blant annet taket på badet måtte vaskes ned ved en anledning, bestemte jeg meg for å eliminere risiko for infisert øl. Årsaken begge gangene var kuleventilen.

 

Det tar tid å finne ut hvorfor et øl blir infisert, feilsøking blir gjort ved hjelp av å brygge nye batcher og endre en og en ting for hver gang. Derfor blir så mange øl infisert. Ved første runden dumpet jeg seks batcher, da hadde jeg en Speidel Braumeister hvor ventilen var infisert. Kontaminering skjedde ved overføring av kald vørter til gjæringsfat. Andre runde dumpet jeg 6 – 8 batcher. Den gangen fant jeg gammel vørter fra juleøl og humlerester i hulrommet i en vanlig kuleventil.

Rester av vørter kan skjule seg på plastpakningene inne i kuleventilen. (Foto: Eirik Nygård)

Kuleventiler er altså satt sammen av mange mindre deler og har derfor hulrom og kroker hvor vørter og humlerester kan befinne seg slik at bakteriene får fotfeste. Dette er årsaken til at man bør skru fra hverandre kraner og ventiler i smådeler før rengjøring.

Jeg tar for meg to typer kuleventiler som jeg selv bruker i mitt hjemmebryggeri: Den vanlige typen med blått håndtak, og Blichmanns tredelte kuleventil

  • (Foto: Eirik Nygård)

Ditt første valg

Det er vanlig å skille mellom de komponentene som er i kontakt med kokende vørter og de som ikke er det. Det er vanlig å omtale dette som varm og kald side. Mange velger å ikke rengjøre komponenter som er på varm side. Dette fordi bakterier ikke lever på materiale som er i kontakt med kokende vørter.

Her må du velge selv. Vi anbefaler at du er svært nøye med rengjøring på kald side.

Stegene i rengjøringen jeg foreslår her, er i rekkefølge.

  • Etter brygging: demontering, skylling, PBW og ren oppbevaring.
  • Før brygging: koking – Star San – montering med bruk av Star San.

Demontering med skylling

Jeg anbefaler å rengjøre kuleventiler like etter brygging fordi biologisk materiale ikke skal tørke og feste seg. Skyll grundig underveis.

Grunnen til demontering ligger i ventilens konstruksjon. Metall utvider seg når den kommer i kontakt med varme, men ikke plast. Ergo blir det en ørliten glippe mellom metall og plast som gjør at vørter, proteiner, humlerester eller annet kan passere forbi plasten og inn i glipper eller rommet bak plasten. Bakterier har da et tilgjengelig matfat som fører til formering og kontaminering i dette eller neste øl.

Det er vanskelig å skru fra hverandre en kuleventil første gangen. Her må du bruke makt med to store skifte- eller fastnøkler. Det blir enklere neste gang.

Tips

Løs opp mutter på håndtaket halvveis (ikke ta den av) og press / slå bolten ned i ventilen. Se på innsiden av ventilen at den lille plastpakningen blir blottet. Du velger selv om du vil demontere denne delen helt, jeg mener at det er tilstrekkelig å skyve bolten ned da man kommer til det som måtte finnes på innsiden av pakningen.

(Foto: Eirik Nygård)

Rengjøring med PBW

Legge alle delene i en blanding med PBW, følg bruksanvisningen.

NB!

PBW har en pH på 11 – 12 i ublandet form og skal brukes med forsiktighet. Følg forsiktighetsregler.

Det PBW gjør, er å løse opp det som måtte ha festet seg på metall og plast av vørtersødme, proteiner, humlerester eller annet. Den desinfiserer ikke, det skjer senere i prosessen.

La delene ligge i PBW.

Oppbevaring til neste brygg

Etter du har latt delen ligge i PBW: skyll eller spray av med Star San før oppbevaring.

Jeg pleier å la ventilene ligge i et kjøkkenhåndkle eller lignende. Jeg tenker at hvis man legger dem i plast, kan det komme kondens, og med kondens kan det komme bakterier. Når de ligger i et kjøkkenhåndkle er de beskyttet fra dette og fra sporer fra luften.

Du kan og legge dem i lukkede plastbeholdere som er tørre, skuffer eller lignende. Dette kan også føre til kondens. Du velger selv, bare vær klar over hvor risikoen ligger.

Koking av delene

Når du skal brygge igjen, er min anbefaling at du koker delene først. Dette gjør jeg for å være helt sikker på at ventilen ikke er kontaminert. I følge boken skal det holde med PBW og Star San, men jeg liker å minimere risiko mest mulig.

Man bør koke i 15 minutter for å være helt sikker på at sporer og bakterier dør. Her velger du hvor nøye du skal være, selv koker jeg i et par minutter.

Star San

Legg alle delene i en blanding med Star San, følg bruksanvisningen.

NB!

Star San har en pH på 1 i ublandet form og skal brukes med forsiktighet. Følg forsiktighetsregler.

Star San desinfiserer. Never fear the foam; du skal ikke skylle vekk skum. For det første kan man tilføre bakterier, for det andre er ikke skummet farlig og omdannes til smakløst vann ved kontakt med vann.

Montering

Når delene har ligget i Star San er de klar for montering. Sett ventilen sammen i omvendt rekkefølge som demontering. Pass på at du ikke har motstand når du skrur de to hoveddelene sammen. Da sitter sannsynligvis pakninger skjevt og de kan bli ødelagt. Monter pakningene på nytt og prøv igjen hvis dette skjer.

Bruk

Når du skal bruke kuleventilene igjen, kan du selv velge hvor nøye du må være. Jeg pleier som minimum å koke de ventilene som skal brukes på kald side. Jeg lar alle ventilene få kontakt med Star San, både varm og kald side. Dette skjer underveis i monteringen.

Noen paranoide tips

  • Vær nøye – alt skal se ut som det er nytt.
  • Sprekker i pakninger kan være inngang til bakterier.
  • Rene fingre. Bruk gjerne hansker, dypp hansker eller fingre i utblandet Star San.
  • Fjern ring på fing, ha rene og korte negler.
  • Vær generelt paranoid i retning av det som finnes rundt deg. Det finnes allslags mikrober i luften som synes vørter og øl kan duge som matfat. I tillegg kan et urent gulv, vask, benk gjøre til at du får bakterier på for eksempel fingrene dine. Jo renere miljø, jo mindre sjans for infeksjon.
  • Filteret i enden av springen; skru av dette og sjekk hva som ligger der.
nygard@bryggselv.no

nygard@bryggselv.no