Flasking av øl

Flasking av øl - slik gjør du det

Mellom gjæring av øl og smakstesting av øl kommer flasking av øl. Dette er et viktig steg i bryggeprosessen og har mye å si for sluttresultatet. Bryggselv tar deg trygt gjennom hele prosessen og gir deg noen hendige råd på veien, slik at du lykkes neste gang du skal flaske øl hjemme.

Tapping på flaske

Det finnes flere måter å tappe øl på, alle med sine egne fordeler og ulemper. Denne artikkelen tar for seg den mest grunnleggende metoden, nemlig flasking av øl. Også når en tapper på flaske finnes det variasjoner, i all hovedsak finnes det her to metoder – flasking av ukarbonert øl rett fra gjæringskaret og flasking av ferdig karbonert øl fra et corneliusfat.

Tapping på flaske fra gjæringskar: naturlig karbonering

Den vanligste metoden for tapping av øl er å flaske ukarbonert øl fra gjæringskaret rett etter fermenteringen. Dette er den enkleste måten å tappe på og krever minst erfaring, utstyr og investering. Når ølet er ferdig fermentert finnes det fremdeles rester av levende gjær i ølet, og det er dette vi skal utnytte for å karbonere ølet. Dette oppnår vi gjennom å mate den resterende gjæren med sukker under flaskingen. Enten ved å tilføre sukkerlake i gjæringskaret før tapping eller tilsette sukker direkte i flasken. Gjæren vil da spise sukkeret og produsere CO2, som karbonerer ølet mens det står til lagring.

Tapping fra corneliusfat til flaske: tvangskarbonering

Ved tapping på fat tilføres C02 under trykk for å såkalt tvangskarbonere ølet. En kan deretter servere ølet rett fra fatet eller tappe det ferdig karbonerte ølet på flasker eller bokser. Å flaske fra fat krever mer utstyr og teknikk, men er til gjengjeld mindre tidkrevende enn naturlig karbonering og gir muligheten for oksygenfri flasking. Det er også enklere å få en mer nøyaktig karboneringsgrad, samt et mer konsekvent resultat fra flaske til flaske og batch til batch.

Utstyr til flasking av øl

I listen under finner du alt du trenger til flasking av øl. For tapping på boks kan du bytte de tre førstnevnte på listen med bokser og lokk, samt en boksemaskin – ellers er resten av utstyret og prosessen lik.

  • Flasker
    Vi har et stort utvalg av flasker i ulike størrelser og fasonger. Gjenbruk av egne brukte ølflasker er også en mulighet – så lenge de er hele og rene.
  • Korker
    Korker finnes i ulike design og er en enkel måte å skille de ulike batchene dine på.
  • Korkemaskin
    Korkemaskinen er nødvendig for å feste korkene på flaskene.
  • Hydrometer eller refraktometer
    For å måle FG (Final Gravity) trenger du et hydrometer eller refraktometer.
  • Desinfiseringsmiddel
    Finest Craftsan er spesiallaget for Bryggselv og desinfisering av bryggeutstyr. Du behøver derfor ikke skylle det av, ettersom det ikke gir usmak på ølet.
  • Flaskeskyller og flaskebørste (anbefalt)
    En flaskeskyller og flaskebørste vil spare deg for mye tid og søl.

Utstyr til tapping fra gjæringskar

  • Sukkerlake eller karboneringsdrops
    Nødvendig for naturlig karbonering. Bland egen sukkerlake eller bruk ferdigdoserte karboneringsdrops.
  • Tappestang (anbefalt)
    Ekstremt hendig. Minimerer søl og sikrer nok plass i flaska til karbonering. Festes med 9-10mm slange (selges separat).

Utstyr til tapping fra fat

Mottrykksfyller eller Beergun (valgfritt)
Både mottrykksfylleren og Beergun lar deg flaske øl uten å miste karbonering. Beergun kommer med alt av koblinger, mens for mottrykksfylleren må dette kjøpes separat. Alternativt tilbyr vi også en mottrykksfyller-pakke med alt du trenger.

CO2-flaske for ølbrygging (nødvendig for mottrykksfyller og Beergun)
Både mottrykksfyller og Beergun krever CO2 for purging av flasker. Forsikre deg om at din fylleinnretning har riktige koblinger, en regulator er også nødvendig (selges separat).

Tappestang (Valgfritt)
Denne kan også brukes ved tapping fra fat, som et alternativ til mottrykksfyller og Beergun, men da sammen med en gjennomhullet plugg. Festes til fat med tappeslange (selges separat).

Les vår guide for rengjøring og desinfisering av bryggeutstyr HER

Hvordan flaske øl – steg for steg

Med enkelte unntak er tappeprosessen temmelig lik uavhengig av hvilken metode du benytter deg av. Vi har derfor laget én guide som omfatter alt du trenger å tenke på under flaskingen. Legg merke til der vi skriver om forskjellen mellom tapping fra gjæringskar og fra fat.

  1. Mål Final Gravity (FG)
    Kun nødvendig ved tapping fra gjæringskar. FG skal være stabil i 3 dager før flasking. Tallet du nå får (FG) settes sammen med tallet du fikk før gjæringen (Original Gravity) i en formel (OG – FG)/7,5 = ABV %) for å finne ølets alkoholprosent (ABV). For du husket å måle OG før du gjæret vørteren, ikke sant?
    Tips! Om du skal bruke sukkerlake for karbonering bør du koke opp denne allerede nå, slik at den er romtemperert og klar til bruk senere. Finn blandingsforholdet som passer din oppskrift.
  2. Forberedelser og desinfisering
    Finn frem, klargjør og desinfiser alt du trenger av utstyr for din tappemetode, sjekk gjerne av på utstyrslisten ovenfor underveis. Det kan også være lurt å kjøre en dry run gjennom hele prosessen, slik at du kan lage funksjonelle stasjoner for hvert steg av flaskingen. Litt søl blir det alltid, så ha Finest Craftsan og noe å tørke med klart.
    Ved tapping fra gjæringskar anbefaler vi å sette dette litt høyt for å gjøre flaskingen enklere. Vær forsiktig når du flytter gjæringskaret så du ikke blander inn for mye oksygen eller grunnsedimenter i ølet.
    Ved tapping fra fat er det viktig at fat og flasker er kaldt for å unngå overdreven skumming.
  3. Desinfiser flasker og korker
    Desinfiser flaskene og sett de klare til tapping. Bruker gjerne et flasketre eller en FastRack for avrenning og for å forsikre deg om at flaskene ikke blir kontaminert før tapping. Legger du også korkene i en skål med Finest Craftsan, klare til bruk, er du et steg nærmere bekymringsfri flasking. Don’t fear the foam! Finest Craftsan gir ikke usmak på ølet og du behøver ikke skylle av flasker eller korker.
  4. Tilsett sukkerlake i ølet
    Kun nødvendig ved tapping fra gjæringskar og bruk av sukkerlake. Bland sukkerlaken forsiktig inn i ølet i gjæringskaret uten å røre opp for mye sedimenter fra bunnen. Eventuelt kan du ha sukkerlaken og ølet over på et eget tappekar for å unngå dette.
  5. Selve flaskingen og korkingen
    Ved tapping fra gjæringskar og bruk av sukker eller karboneringsdrops tilsetter du dette i flasken før du fyller. Før tappestangen til bunnen av flasken slik at ventilen åpner seg og fyll flasken helt til toppen før du korker flasken med korkemaskinen. Plassen etterlatt av tappestangen vil fylles med CO2 som følge av den naturlige karboneringen, under modningen.
    Ved tapping fra fat – før Beergun eller mottrykksfylleren ned til bunnen av flasken og purge/flush flasken med CO2 for å erstatte oksygenet i flaska med karbondioksid. Fyll deretter flasken med øl i henhold til instruksjonene for ditt fylleredskap. Fyll helt til det skummer lett over før du umiddelbart fester korken med korkemaskinen. Dette kalles cap on foam og bidrar til å fordrive det siste av oksygenet fra flasken. Om ikke all O2 forsvinner vil det bli absorbert av gjæren og føre til uønsket naturlig karbonering av det allerede karbonerte ølet.
    Skyll av eventuelt søl og gjenta flaske for flaske, helt til du er tom for øl
  6. Lagring og modning
    Når alt ølet er ferdig flasket skal det lagres og modnes ved temperaturen og tiden angitt av oppskriften og metoden du følger. Dette er det siste og kanskje vanskeligste steget for utålmodige hjemmebryggere.

Eller, det helt siste steget blir det jo ikke. For som alle vet – vi er ikke ferdig før vi har rydda opp.

God flasking!

Max Johnson

Max Johnson