Plopper det ikke i gjærlåsen? Har du fått for lav OG? Frykt ikke. Vi har samlet enkle og greie svar på spørsmål som ofte dukker opp når man brygger øl for første gang.
Det plopper ikke i gjærlåsen. Hva gjør jeg?
Slapp av, det er antagelig ikke noe galt. Sjekk disse punktene:
- Vent. Det kan hende gjæringen ikke har kommet i gang. Det tar tid før det begynner å ploppe, opp mot to døgn.
- Sjekk om du har væske i gjærlåsen. Bruk utblandet Star San.
- Sjekk at propper, lokk, gummipakning og annet på gjæringskaret er tett. Hvis det er utett, kan gassen forsvinne andre veier.
- Se etter skum på toppen av vørteren. Dette kan sees fra utsiden av gjæringskaret som et kremfarget lag. Over tid fester restene av dette laget seg langs veggene og blir merkbart mørkere.
- Skal du være helt sikker på at det gjærer må du ta en SG-måling med et hydrometer. Er tallet lavere enn da du målte OG kan du med sikkerhet si at det gjærer.
Jeg har kjøpt ølsett fra Bryggselv og fått med meg to pakker gjær, skal jeg bruke begge?
Ja. Følger det med tørrgjær kan du greie deg med en pakke om du får en OG på under 1.050.
Skal jeg rehydrere gjæren?
Du velger selv, men svaret er ja. Se vår brukerveiledning her. Hvis du ikke rehydrerer gjæren, har du en økt risiko for at ølet blir kontaminert.
Må jeg sette starter?
Riktig (eller nok) antall gjærceller er noe av det viktigste i ølbrygging. Vi anbefaler gjærstarter for best mulig resultat, men du må ikke. Se vår guide om gjærstarter for argumentene.
Jeg har bommet på OG, hva gjør jeg?
Hvis du er ferdig med koking og nedkjøling: ingenting. Vent til ølet er ferdig, du er en erfaring rikere. Du kan ende opp med øl som du liker.
Hvis du oppdager underveis at du bommer kan du justere dette med for eksempel spraymalt ved for lav OG eller vann ved for høy OG.
Rådet er å finne ut hvorfor du bommer på OG og dra lærdom av det hele for senere brygg.
Jeg har bommet på FG, hva gjør jeg?
Det er ingenting å gjøre. Finn ut hvorfor, og bruk det til å bli en bedre brygger. Det vanligste er at FG er høyere. Du får et søtere øl som kan hende du liker likevel.
Jeg har endt opp med et annet antall liter enn det som står i oppskriften, hva gjør jeg?
Hvis du er ferdig med koking og har kjølt ned vørteren; ingenting. Drikk ølet hvis det er godt. Finn ut hvorfor og bli en bedre ølbrygger.
Hvis du finner ut dette underveis i kokingen, kan du koke ølet lengre. Du vil da få et mer bittert øl. Det avgjør du selv, det blir antagelig godt øl hvis alt annet har gått bra.
Er ølet infisert? Hva gjør jeg nå?
Hvis du har fått infeksjon er det fint lite å gjøre enn å dumpe ølet. Men det er ikke alltid det stemmer. Man kan vente og se om det blir godt øl.
For å finne ut om det er infisert bør du smake og lukte på det. Smaker eller lukter det vondt, kan det være infisert. Server det til venner – ikke de som er høflige og skryter uansett.
Har gjæringstemperaturen noe å si?
Absolutt! Les vår artikkel her. Gjæren trives best i temperaturer som gjør at det utvikles usmak i ølet. Hvis ikke du har kjøleskap og temperaturregulator, er det perfekt å sette det i en bod som holder rundt 15C. Da holder du temperaturen nede. Husk at forskjellig gjærtyper skal ha forskjellige temperaturer.
Skal jeg skylle ut Star San?
Don’t fear the foam. Svaret er altså nei. Star San omdannes til vann uten smak etter bruk. Bruk Star San på alt som kan komme i kontakt med nedkjølt vørter.
Hvor mye skal jeg skylle etter mesking?
Du skal skylle til du har det antall liter som må til for å ende opp med ønsket antall liter etter koking. Ha altså ikke fokus på hvor mye du skal skylle med, heller hva du skal ende opp med.
Veske reduseres med 10 % pr. time under koking, og 4 % under kjøling. Slik er formlene;
Koking i 60 minutter; gang antall liter ønsket etter koking med faktor på 1,157. Ønsker du å ende opp med 25 liter øl, må du ha 28,9 liter etter skylling
Koking i 90 minutter; gang antall liter ønsket etter koking med faktor på 1,225. Ønsker du å ende opp med 25 liter øl, må du ha 30,6 liter etter skylling
Hvor lang tid tar det å brygge øl / rekker jeg å brygge øl til «dato»?
En bryggedag kan ta ned til 5 timer, dette avhenger av hvor godt forberedt man er og hvor godt man kjenner eget bryggeri.
Gjæringstid er minimum 10 dager, avhengig av hvilken gjærtype du har.
Lagringstid varierer etter øltype. Eksempelvis kan lette og lyse ale- typer drikkes fra det er ferdig karbonert, mens store tunge stout eller barley wine bør lagres og blir ofte bare bedre med tiden.