Bryggselv - Slik brygger du ekstraktsett

Om du aldri før har brygget øl eller har begrenset med plass eller tid er ølbrygging med ekstrakt et flott alternativ. Denne bryggemetoden krever ingen forkunnskaper og minimalt med utstyr. Kan du koke Toro ertesuppe, kan du brygge med ekstrakt.

Ekstraktsett – øl og cider

Ølbrygging med ekstrakt er hjemmebrygging i sin enkleste form og kan gi et fantastisk resultat, samtidig som det krever mindre plass, tid og utstyr enn andre bryggemetoder. Ikke la deg lure av de som mener ekstraktbrygging er en snarvei eller en bryggemetode kun for nybegynnere. Brygging med ekstrakt har alle forutsetninger for å gi et like bra sluttresultat som andre teknikker og er en fullverdig bryggemetode i seg selv.

Hva er ekstraktbrygging?

Hva er ekstraktbrygging, lurer du kanskje på. Ekstraktbrygging er i korte trekk ølbrygging hvor en hopper over meskingsteget. Mesking er det første steget i bryggemetoder hvor en starter med korn, ofte omtalt som all-grain ølbrygging. Her varmebehandler en kornet i vann for å trekke ut sukkeret som gjæren spiser, og all ølbrygging er avhengig av. Når en brygger med ekstrakt er dette steget allerede tatt. Ekstrakten en bruker er nettopp resultatet av denne prosessen i konsentrert form og kalles ofte for maltekstrakt. Maltekstrakten inneholder alt en trenger fra kornet for å brygge øl.

Ekstrakt vs. All-Grain

Å brygge med korn, altså all-grain brygging, er mer komplekst og fleksibelt enn å brygge med ekstrakt, men sistnevnte har på sin side en rekke fordeler:

  • Gir et like bra sluttprodukt.
  • Langt lavere oppstartskostnader.
  • Krever mindre utstyr.
  • Utstyr tar mindre plass under lagring og bruk
  • Tar kortere tid.

Det er nettopp denne lave terskelen som gjør ølbrygging med ekstraktsett til den ideelle byggemetoden for deg som ønsker å teste ut hobbyen eller vil ha en mindre omfattende bryggeprosess.

Utstyr til ekstraktbrygging

Det er ikke stort en trenger for å brygge eget øl med et ekstraktsett. Listen nedenfor dekker alt du behøver for hele prosessen, fra A til Øl.

  • Kjele
    En vanlig kjøkkenkjele fungerer fint, så lenge den rommer 7 liter eller mer.
    Det er greit med litt ekstra headspace, slik at vørteren ikke koker over.
  • Litermål
    Til måling av vann, ingredienser, samt midler for rengjøring og desinfisering.
  • Gjæringskar og gjærlås
    Kommer i ulike varianter og størrelser, men en standard gjæringsbøtte på 30 liter med tappekran er klart mest populær.
  • Rengjøringsmiddel og desinfeksjonsmiddel
    Vi anbefaler Finest Craftclean for effektiv rengjøring og Finest Craftsan for bekymringsfri desinfisering.
  • Hydrometer
    Et hydrometer er nødvendig for å måle sukkerinnhold før og etter gjæring. Et refraktometer kan også benyttes.
  • Maltekstrakt
    Stjernen i showet. Det finnes mange typer maltekstrakt, alle med ulike kornsorter i bunn og sluttprodukt i tankene. Maltekstrakt kommer også i pulverform, da kalt spraymalt.
  • Gjær
    Også her finnes det ulike varianter som vil sette sitt preg på sluttresultatet. Finn gjæren som er tiltenkt ølsorten du ønsker å brygge.
  • Humle
    Humlen tilfører ølet smakene og aroamen som sammen med malten gir balansen og smaksbildet som gjør øl til øl. (PS. Noen typer maltekstrakt inneholder allerede humle)
  • Dekstrose
    Sukker tilsettes for å gi gjæren næring. Dekstrose er en sukkertype som egner seg spesielt godt til ølbrygging.

 

Brew In A Box

Finest Ølsett er en serie med Brew In A Box-pakker spesialutviklet for Bryggselv og våre kunder. Her får du absolutt alt du trenger av ingredienser for å lage 23 liter ferdig øl. Alle settene kommer med norske instruksjoner som er lette å følge. Våre Finest Ølsett lar deg brygge ditt favorittøl, helt bekymringsløst.

Det er også mulig å brygge egen cider med ekstrakt. Både utstyret og prosessen er lik som ved brygging av ølsett. Den eneste og ganske åpenbare forskjellen er ingrediensene.

Se våre Finest Cidersett her.

 

Startpakke for ølbrygging med ekstrakt

Vi i Bryggselv har satt sammen den ultimate startpakken for deg som ønsker å komme i gang med ekstraktbrygging. Med i pakken får du et valgfritt ekstrakt ølsett eller ekstrakt cidersett, samt alt du trenger av utstyr for å brygge ditt eget øl. i tillegg får du med en hendig bryggeskje, litermål, LCD termometerstrips til gjæringskaret ditt og ekstra dekstrose til flasking av ølet. Denne startpakken er perfekt for deg som ønsker å teste ølbrygging for første gang.

Hvordan brygge med ekstraktsett

Å brygge sitt eget øl er enkelt og moro! Det som derimot ikke er moro er å måtte romstere og lete etter utstyr og ingredienser mens en brygger. Så først som sist, bruk utstyrslisten ovenfor til å forsikre deg om at du har alt du trenger før du setter i gang.

  1. Pakk opp ekstraktsettet
    Ta frem ingrediensene, men vent med å åpne de til du trenger de.
  2. Rehydrer gjæren
    Hell og rør gjæren ut i 1 dl smålunkent vann (30-35°C).
    Når alt er oppløst dekker du til med folie og lar stå i 15-20 minutter.
  3. Oppkok
  4. Malt
  5. Dekstrose
  6. Desinfiser gjæringskaret
    Mens vørteren koker desinfiserer du gjæringskaret ditt.
    Bland ut 10ml Finest Craftsan i 5l vann i karet, sett på lokket og rist godt slik at alle overflater kommer i kontakt med blandingen. Etter 30 sekunder kan du helle ut blandingen. Don’t fear the foam! – Det går fint om det er igjen litt skum i karet, Finest Craftsan vil ikke gi usmak på ølet eller ødelegge for gjæringen.
  7. Ha vørter og vann i gjæringskaret
    Hell kjelens innhold i gjæringskaret.
    Følg deretter opp med 23 liter med kaldt vann og rør ut, slik at alt blander seg.
  8. Tilsett gjæren
    Ta av folien og rør om i den rehydrerte gjæren før den helles i gjæringskaret.
    Sett deretter lokket på gjæringskaret og rist godt for å oksidere vørteren, dette er bra for gjæren.
  9. Mål Original Gravity (OG)
    Følg anvisningene til ditt hydrometer eller refraktometer og noter deg målingen. Etter gjæringen er ferdig skal du måle Final Gravity (FG). Disse to målingene vil sammen gjøre det mulig å bekrefte at alt har gått som det skal, samt gi alkoholprosenten på ølet ditt.
  10. Lagring og gjæring
    Fyll gjærlåsen med vann til streken og sett den godt fast i åpningen på gjæringskaret.
    Sett gjæringskaret til lagring og la det stå urørt ved temperaturen og tiden angitt i ditt ekstraktsett.

 

Dett var dett!
Da gjenstår det eneste vanskelige med ekstraktbrygging og all annen ølbrygging, ventingen.
Mens du venter kan du forberede deg til å flaske ølet ditt ved å lese vår guide for dette her.

God brygging!

Picture of Max Johnson

Max Johnson