Bryggemaskin guide

Vi har laget en guide for deg som er usikker på hvilken bryggemaskin du bør velge.
Denne guiden passer for alle, enten du er ute etter å oppgradere ditt nåværende oppsett eller prøver ølbrygging for første gang.

Hvilken bryggemaskin skal jeg velge?

Hvilken bryggemaskin du bør velge avhenger av en rekke faktorer, blant annet pris, brukervennlighet, funksjoner og kvalitet. Vår guide for bryggemaskiner tar deg gjennom alle tingene du bør tenke på og hjelper deg med å finner den bryggemaskinen som passer deg best.

Hva er en bryggemaskin?

Først som sist er det greit å definere hva en bryggemaskin faktisk er. En bryggemaskin er et alt-i-ett hjemmebryggeri hvor hele ølbryggeprosessen (frem til gjæringen) finner sted i én og samme kjele. En bryggemaskin kan med andre ord sees på som et forenklet bryggeri i én kompakt pakke. Derfor kalles bryggemaskiner ofte også for kompaktbryggerier.

Bryggemaskiner kommer med et ulikt utvalg komponenter, funksjonalitet og nivå av automatikk, men 4 ting alle våre kompaktbryggerier har til felles er:

 • Integrerte varmeelementer og termometer
 • Digitale kontrollpanel
 • Maltrør som separerer malten fra vørteren
 • Tappekran for overføring til gjæringskar

Hvorfor bryggemaskin?

En bryggemaskin er det ideelle alternativet for hjemmebryggeren som ønsker et oppsett som er enkelt i bruk, tar lite plass og gir full kontroll over hele bryggeprosessen. Spesielt brukervennlighet og presisjon er bryggemaskinen sine største fortrinn. Ølbrygging med kompaktbryggerier krever lite forarbeid, samtidig som det gir presise og gode sluttresultater, selv med minimalt av forkunnskaper.

Bryggevolum og størrelse

Alle våre bryggemaskiner kommer i et utvalg størrelser. Hvilken størrelse som passer deg best, avhenger av plassen du har tilgjengelig og hvor mye øl du ønsker å brygge per batch. Det er verdt å merke seg at bryggetiden for 25 liter øl er mer eller mindre den samme som for 50 liter. Om en regner liter ferdig produkt per time finnes det derfor muligheter for noen stordriftsfordeler. Med dette i bakhodet kan det være lurt å vurdere en størrelse opp fra de minste modellene om en ønsker å brygge mye av en ølsort og/eller ønsker å brygge med venner.

Størrelsene på bryggemaskinene defineres av hvor mye ferdig vørter de kan gi. En tommelfingerregel er at en bør regne med ca. 10-15% svinn fra ferdig vørter til ferdig øl. Dette er fordi noe vørter alltid vil gå med i humlegrums og i bunnfallet etter gjæring. Hvor mye vørter som går bort til svinn avhenger igjen av flere faktorer. Forskjellige bryggemaskiner og utstyr har ulik grad av effektivitet, men mengden svinn kan også variere mellom oppskrifter og fra batch til batch. I tillegg finnes det ekstra tiltak og tilbehør som kan bidra til å minimere tapet av vørter, for eksempel implementeringen av whirlpool. Vi kommer tilbake til dette lenger ned i denne guiden.

speidel 20
Speidel Braumeister 20
Grainfather G30
Grainfather G30
Brewtools B40pro
Brewtools B40pro
Speidel Braumeister 50
Speidel Braumeister 50
Grainfather G70
Grainfather G70

Toppmodeller - kvalitet og funksjoner

Antall funksjoner og kvaliteten på individuelle komponenter er åpenbare faktorer når en vurderer hvilken bryggemaskin en skal kjøpe. Når det kommer til bryggemaskiner for hjemmebrygging er det spesielt to merker som utpreger seg når det kommer til funksjoner og kvalitet. Nemlig norskproduserte Brewtools og tradisjonsrike Speidel. Disse maskinene holder kontroll på de aller fleste steg av bryggeprosessen, noe som gjør det lett å brygge øl med forutsigbare resultater. Dette er bryggemaskiner av ypperste kvalitet som vil tilfredsstille selv de mest kravstore ølbryggere.

Brewtools Pro - Kompromissløs bryggemaskin for entusiaster

Brewtools sine bryggemaskiner er utviklet og produsert i Norge av folk med hjerte for ølbrygging og øye for kvalitet. Siden sitt inntog på markedet har Brewtools sin Pro-serie seilet opp som en favoritt blant hjemmebryggere, i Norge så vel som i utlandet, og det med god grunn.

Kompaktbryggeriene til brewtools er kanskje markedets råeste bryggemaskiner og kommer med en rekke kvalitetskomponenter og innovative løsninger som gjør ølbryggingen til en lek. Samtlige maskiner leveres blant annet med 2 temperatursensorer, maltrør med kroker som foldes automatisk ut under løfting og en konkav bunn som gjør at du slipper å snu kjelen på hodet for rengjøring. Brewtools er også kjent for sitt intuitive grensesnitt som gir full kontroll til hjemmebryggeren, med integrert oppskriftsfunksjon, temperatur- og tidsstyring og mye mer.

Brewtools høydepunkter:

 • 7” touch kontrollpanel
 • Avansert oppskriftsfunksjon
 • Avansert programstyrt brygging
 • Integrert Wifi og Bluetooth
 • To integrerte termometer
 • Stort økosystem med Brewtools-ekstrautstyr
 • Effekt: opp til 6000w

Brewtools Pro-serien kommer i 40L, 80L og 150L.
Du kan lese mer om vårt utvalg av Brewtools sine bryggemaskiner her.

brewtools b80pro
Brewtools Pro-serien. Fra 17.990,-

Speidel Braumeister Plus - Bryggemaskin av topp tysk kvalitet

Speidel har lang fartstid som premium leverandør av bryggeutstyr for hjemmebryggeren, så vel som proffmarkedet. Bryggemaskinene fra Speidel er svært solide og kompakte, samtidig som de oser av tysk kvalitet og ingeniørkunst. Nytt av 2021 er en betydelig oppdatert kontrollenhet, med flere og bedre funksjoner enn forgjengeren og et brukervennlig grensesnitt.

Integrert gjæringskontroll er en annen stor nyhet fra Speidel. Dette gjør det mulig å benytte maskinen som en temperaturkontrollert gjæringstank. Noe som er spesielt nyttig ved brygging av øl hvis gjæringstemperaturer ligger et stykke unna romtemperatur, som pilsner og saison. Et lokk med gjærlås (selges separat) sikrer at maskinen blir helt tett. De interne varmeelementene sørger for riktig temperatur ved toppfermentering, mens ved bunnfermentering kontrolleres kjølingen av en ekstern solenoidventil (selges separat). Alt styrt fra det oppdaterte og intuitive kontrollpanelet. Denne totalpakken gjør Speidel til verdens beste kompaktbryggeri i mange sine øyne.

Speidel Braumeister høydepunkter:

 • 5″ touch kontrollpanel (støv- og sprutsikkert)
 • Avansert oppskriftsfunksjon
 • Avansert programstyrt brygging
 • Integrert Wifi og Bluetooth
 • Integrert gjæringskontroll
 • Integrert isolasjonskappe

Speidel Braumeister Plus kommer i 10L, 20L og 50L.
Trykk her for å lese mer om våre kompaktbryggerier fra Speidel.

Speidel Braumeister Plus. Fra 17.990,-

Vår bestselger og prisgunstige inngangsmodeller

Ikke alle har behov for det aller nyeste innen bryggeteknologi eller premiumfunksjonene som medfølger de overnevnte bryggemaskinene. Vi tilbyr derfor også mer budsjettvennlige kompaktbryggerier av bra kvalitet med godt utvalg av utstyr og funksjoner. Dette er bryggemaskiner som vil gi de aller fleste hjemmebryggere mye glede.

Grainfather - vår bestselger

Grainfather er vår mest solgte bryggemaskin og er like populær i dag som den alltid har vært. Bryggemaskinene fra Grainfather er svært brukervennlige, selv for den mest uerfarne hjemmebrygger, og vil være en trofast følgesvenn i din hobby i mange år fremover.

Bryggemaskinene fra Grainfather setter enkle løsninger i høysetet, men også her har du en datastyring som gjør ølbryggingen effektiv, forutsigbar og nøyaktig. Grainfather sin egen motstrømskjøler følger også med, denne kan overføre ferdig kokt vørter gjennom kjøleren og direkte i gjæringsdunken på kun 10 minutter. Dette er en perfekt bryggemaskin for både nybegynnere og erfarne bryggere takket være sitt brukervennlige design.

Grainfather høydepunkter:

 • Digitalt Kontrollpanel
 • Oppskriftsfunksjon
 • Programstyrt brygging
 • Integrert bluetooth
 • Dedikert app
 • Motstrømskjøler følger med

Grainfather kommer i utgaver på 30L og 70L.
For å lære mer om kompaktbryggeriene fra Grainfather kan du trykke her.

Grainfather G30
The Grainfather. Fra 8.999,-

Brew Monk - perfekt for nybegynneren

Brew Monk er vårt rimeligste alternativ og er en flott alt-i-ett bryggemaskin for den ferske hjemmebryggeren. Her har Brew Monk inngått smarte kompromisser for å kunne tilby en fullverdig og prisgunstig bryggeopplevelse. For å få til dette har Brew Monk byttet ut enkelte automatiske prosesser og premium løsninger med manuelle alternativer.

Med det sagt, leveres Brew Monk også med datastyring, oppskriftsfunksjon, integrert termometer, stegvis temperaturstyring og andre funksjoner som gjør bryggemaskinen enkel i bruk. Med tilleggsutstyr som Brew Monk sin egen kjøler (følger ikke med), Whirlpool-arm og isoleringskappe tilgjengelig, kan en også gjøre solide oppgraderinger med minimale investeringer. Alt ligger med andre ord til rette for å gi ferske hjemmebryggere en god start på ølbryggekarierren.

Brew Monk høydepunkter:

 • Oppskriftsfunksjon
 • Programstyrt brygging
 • Kompakt og enkel i bruk
 • Prisgunstig
 • Godt utvalg av oppgraderinger tilgjengelig

Brew Monk kommer i tre utgaver, 30L, 45L (Magnus) og 70L (Titan).
Les mer om bryggemaskinene fra Brew Monk her.

Brew monk 30
Brew Monk bryggemaskiner. Fra 6.599,-

Tilleggsutstyr til bryggemaskin

Bryggemaskinene vi har gått gjennom i denne guiden er klare til bruk ut av esken, men kommer likevel med et varierende utvalg utstyr inkludert. Noe utstyr kan sees på som rene oppgraderinger, mens annet utstyr er helt nødvendig for å kunne sette i gang med ølbryggingen. I dette avsnittet har vi derfor laget en oversikt hvor vi har skilt mellom tilleggsutstyr som er helt nødvendig, anbefalt og valgfritt.

Nødvendig tilleggsutstyr

 • Rengjøringsmiddel
  For vask og desinfisering av bryggemaskin, utstyr og alt som skal i kontakt med vørter og øl.
 • Gjæringskar
  En lufttett beholder med gjærlås som sikrer at gass kan unnslippe uten at luft og bakterier kommer til.
 • Bryggeingredienser
  Malt, humle, gjær og vann er så klart essensielt når en skal brygge øl. Du kan enten velge et ferdig ølsett som inneholder alt du trenger av oppskrift og ingredienser eller finne oppskrift selv og kombinere ingredienser etter eget ønske.

Anbefalt tilleggsutstyr der det ikke medfølger

 • Spiralkjøler
  Effektiviserer nedkjølingen av vørteren, noe som også minsker risikoen for tilføring av uønskede bakterier mellom koking og tapping i gjæringsbeholder.
 • Hydrometer & testrør
  Uvurderlige instrumenter for å oppnå ønsket alkoholprosent og smaksbilde. Lar deg justere ølet ditt underveis, samt måle alkoholprosent etter gjæring. Anbefales sterkt.
 • Bryggeskje
  Til mesking av malt og omrøring i vørter

Valgfritt tilleggsutstyr

 • Whirlpool-arm
  Maksimerer utbytte av humlen, effektiviserer nedkjølingen av vørteren, reduserer svinn av vørter og en kan tappe renere vørter.
 • Isolasjonskappe
  Reduserer energiforbruket ved oppkoking og holder bedre på den ønskede temperaturen. Kan også brukes til isolasjon under gjæring.
 • Sparge Water Heater
  Stor varmtvannsbereder som gjør livet enklere når en skal skylle malten med store mengder varmt vann som skal holde en spesifikk temperatur.

Bryggemaskinpakke

Vi tilbyr også komplette pakker som inneholder alt du trenger for å komme i gang med ølbrygging. I tillegg til bryggemaskinen av ditt valg inneholder pakken alt nødvendig utstyr for å komme i gang, samt vårt all-grain Lucky Jack ølsett. Vi har med andre ord gjort jobben for deg og alt til en redusert pakkepris.
bryggmesterpakke
Bryggselv bryggmesterpakke. Fra 8.849,-

Vår bryggmesterpakke inneholder

 • Bryggemaskin Brew Monk (30L, 45L, 70L), Grainfather (30L) eller Brewtools (40L, 80L)
 • Spiralkjøler. Enkel og effektiv kjøler for nedkjøling av vørter etter kok.
 • Bryggeskje i tre. rukes til meskingen av maltet.
 • 2 stk Gjæringsbøtter. Med tappekran og gjærlås.
 • Litermål. Kapasitet 3 liter.
 • LCD Termometerstrips. For lett avlesning av temperatur under gjæring.
 • Hydrometer & Testrør. For å kunne ta avlesninger av sukkertetthet i vørter og øl.
 • Refraktometer. For å ta raske og nøyaktige avlesninger av sukkertetthet i vørter.
 • Plastskje. Til bruk for omrøring i vørter.
 • Craftclean og Craftsan. Rengjøringsmidler for vask og desinfisering.
 • Protafloc tabletter. Tilsettes mot slutten av koketiden av vørter for å få klarere øl.
 • Gjærnæring. Tilsettes mot slutten av koketiden av vørter for å gi bedre forhold til gjæret som skal lage ølet.
 • Lucky Jack ølsett. ett av våre mest populære ølsett!

God brygging!

Max Johnson

Max Johnson