Denne guiden er ment for deg som vurderer hva slags utstyr du skal kjøpe. Vi vet at utstyret er viktig for mange hjemmebryggere og at det kan være vanskelig å velge. Her vil vi forklare fire hjemmebryggerier og viser deg hva du trenger i tilegg.
Vi selger to kompaktbryggerier, også kalt bryggemaskiner. Speidel Braumeister og The Grainfather er i våre øyne kompaktbryggerier som er av ypperste kvalitet og tilfredsstiller alle krav til et kompaktbryggeri. Dette er alt-i-ett løsninger som vil passe for deg som har begrenset med plass og samtidig vil ha best mulig kontroll over bryggeprosessen. Felles for disse er at de har integrerte varmeelement, styres av elektronikk og har et maltrør hvor malten holdes separert fra vørteren.
Brew in a bag eller BIAB er en perfekt løsning for en nybegynner. BIAB-brygging er mer manuelt enn en bryggemaskin. Kjelen i vår grunnpakke har ikke integrert varmeelement som i en bryggemaskin, og man trenger derfor en ekstern varmekilde. Komfyrer eller frittstående platetopper er mest brukt.
RIMS eller HERMS-systemer består av tre eller to kjeler. Kjelene er vanligvis satt opp ved siden av hverandre i samme høyde eller i et trappetrinnsoppsett. Om de er plassert ved siden av hverandre bruker man pumpe(r) for å flytte væske mellom kjelene. I et trappetrinnsoppsett lar man tyngdekraften flytte væsken fra kjele til kjele. Her er det utallige konfigurasjonsmuligheter og dette passer perfekt til den kreative som vil bygge sitt eget bryggeri.
Speidel Braumeister
(Foto: Lasse Hennum Hansen)
Dette er markedets beste kompaktbryggeri. Med denne foregår mesking og koking i samme beholder. Maskinen er produsert i Tyskland og holder meget høy kvalitet. Alle deler er solide – tykke vegger, kraftig pumpe som ikke går tett om det skulle komme humle- eller maltrester i vørteren og en datastyring som gjør ølbryggingen effektiv, forutsigbar og nøyaktig.
Denne maskinen holder kontroll på de fleste deler i bryggeprosessen, og det er lett å brygge øl med forutsigbare resultater.
Bryggeriet finnes i disse størrelsene; 10 liter, 25 liter, 50 liter. For proffe; 200 liter og 500 liter.
Du programmerer selv den datastyrte kontrollenheten. Du velger tid og temperatur på opp til fem meskesteg. Så velger du koketid og når humle skal tilsettes. Du hører en alarm når humle skal tilsettes. Kontrollenheten kan lagre 10 forskjellige brygg slik at du enkelt kan brygge med de samme meskeskjema, humleskjema og koketid flere ganger.
En innebygget pumpe sørger for kontinuerlig sirkulering av væske under mesking. Det gjør at du holder jevn temperatur under meskingen. Temperaturen blir automatisk regulert av PID-kontrollen som slår av og på et innebygd varmeelement etter forhåndsinnstilt bryggeskjema.
Denne maskinen tar liten plass å lagre når den ikke er i bruk og er enkel å rengjøre. Dette bryggeriet er perfekt både for nybegynneren og den erfarne hjemmebrygger da man har kontroll over hele bryggeprosessen – samtidig som Braumeisteren sørger for å holde tidene og temperaturene du ber den om.
Forhold som må tas i betraktning:
- Bryggemaskinen har en nedre og øvre grense for hvor mye malt som kan has i maltrøret. Hvis du går ut over disse grensene, vil det ha negativ innvirkning på sirkulasjon.
- Hvis du skal under en alkoholprosent på rundt 4, må du ha ekstra uknust malt eller risskall i maltrører. Dette har ikke negativ innvirkning på produktet.
- Hvis du skal over en alkoholprosent på rundt 6,5 – 7 kan du enten dobbelmeske eller tilsette maltekstrakt eller sukker. Dette har ikke negativ innvirkning på produktet.
- Tappekranen i maskinen krever ekstra nøye renhold på grunn av designet. Den kan med fordel byttes ut på sikt for å unngå infeksjoner.
- Speidel har annonsert en wifi-enhet til maskinen som skal komme i løpet av 2015. Denne selges separat og vil la deg overvåke bryggeprosessen på for eksempel en laptop eller en mobil. Samtlige av Braumeister 2015-modellene kan oppgraderes når denne softwaren blir tilgjengelig. Wifi-enheten lar deg også oppdatere firmware på maskinen selv.
Utstyr som trengs for å gjøre bryggeriet komplett:
- Gjæringskar og tilbehør. I denne pakken finner du det meste.
- En kjøler. Spiralkjøler er det mest vanlige, men du kan også bruke en motstrømskjøler eller en platekjøler.
- Hageslange til spiralkjøleren, med hann– og hunn-koblinger. Kanskje trenger du også en adapter til vannkranen?
- Det er også kjekt å ha noe du kan røre med.
The Grainfather
(Foto: Produsenten)
The Grainfather er et godt og rimelig kompaktbryggeri.
Dette er blant markedets beste kompaktbryggerier. Med denne foregår også mesking og koking i samme beholder. Maskinen er mer manuell enn Speidels Braumeister, men du har også her en datastyring som gjør ølbryggingen effektiv, forutsigbar og nøyaktig. Du stiller inn mesketemperatur på kontrollenheten og bryggemaskinen vil holde temperaturen du velger.
Bryggeriet finnes i en størrelse og lager opp til 30 liter øl.
En innebygget pumpe sørger for kontinuerlig sirkulering av væske under mesking. Temperaturen reguleres av PID-kontrollen som slår av og på et innebygd varmeelement. Pumpen sørger for at temperaturen holdes jevn i hele mesken.
Det følger også med en motstrømskjøler i pakken. Den kobles enkelt på pumpesystemet med hurtigkoblinger.
Denne maskinen opptar liten plass når den ikke er i bruk og er enkel å rengjøre. Dette bryggeriet er perfekt både for nybegynneren og den erfarne ølbrygger da man har kontroll over hele bryggeprosessen.
Forhold som må tas i betraktning:
- Bryggemaskinen bruker pumpesystemet til å sirkulere vørteren under mesking, pumpe vørteren gjennom kjølesystemet, og til slutt ned i gjæringskaret.
- Det følger med et humlefilter som er plassert i bunnen i nærheten av pumpen. Dette er grovt og beregnet for å skille humle, proteiner og korn fra vørteren. Når man bruker store mengder humle, eller når det kommer store mengder malt utenfor maltrøret, kan filteret gå tett og det kan bli vanskelig for pumpen å jobbe. Hvis du skal brygge et humlerikt øl som for eksempel en IPA, anbefaler vi å bruke et ekstra humlefilter.
Utstyr som trengs for å gjøre bryggeriet komplett:
- Gjæringskar og tilbehør. I denne pakken finner du det meste.
- Det er også kjekt å ha noe du kan røre med.
Brew in a bag (BIAB)
(Foto: Lasse Hennum Hansen)
Dette er det perfekte begynner-settet for hjemmebrygging – en rimelig og god løsning for å komme i gang med bryggingen. Ønsker du å brygge på kjøkkenet er denne løsningen helt super da du kan benytte deg av komfyren som varmekilde. Om du ønsker å lære ølbrygging som håndverk fra grunnen av er dette stedet å starte.
Her får du mye for pengene, spesielt med tanke på hvilken kvalitet ølet kan få. Dette gjør at BIAB også er en respektert bryggemetode blant erfarne bryggere. Våre BIAB-sett inkluderer kjeler med tykk bunn som fungerer på induksjon.
Vi fører ferdige pakker med både 36- og 50-liters kjeler. 36-liters- pakken er en av våre bestselgere, og du lager vanligvis rundt 25 liter ferdig øl.
I kjelen holder du malt og væske atskilt ved hjelp av en meskepose. Meskeposen fylles med malt og senkes ned i det varme vannet. Når meskingen er ferdig, løfter du meskeposen med malt opp, og skyller gjennom malten for å få ut de siste sukkerrestene. Du koker i samme kjele som du mesker etter at du har fjernet meskeposen.
Denne metoden krever at du er nøyaktig og påpasselig når det gjelder å holde jevn mesketemperatur fordi du må kontrollere temperaturen manuelt. Vi anbefaler å røre godt i mesken med jevne mellomrom for å utjevne temperaturforskjeller innad i mesken. Her har du ansvaret for hele bryggeprosessen, ingenting er automatisk. Dette gjør at du fort lærer deg alle detaljene i brygging.
En fordel med BIAB er at det er enkelt å oppgradere til RIMS eller HERMS.
Forhold som må tas i betraktning:
- BIAB-brygging er mer manuelt arbeid enn brygging med bryggemaskiner. Du må være ekstra oppmerksom på mesketemperaturer og humletilsetninger. Bruk et godt termometer og et nedtellingsur. Når du får bedre kjennskap til bryggeriet får du oftere forutsigbare resultater.
Utstyr som trengs for å gjøre bryggeriet komplett:
- Gjæringskar og tilbehør. I denne pakken finner du det meste.
- Hageslange til spiralkjøleren, med hann– og hunn-koblinger. Kanskje trenger du også en adapter til vannkranen?
RIMS eller HERMS
Kort forklart: Vann og vørter pumpes mellom kjelene. Under mesking benyttes pumpen til sirkulering.
RIMS står for Recirculating Infusion Mash System og er et system hvor vann/vørter kontinuerlig sirkulerer i meskekjelen. Varmekilden er ekstern, gjerne en platetopp eller gassbrenner (på større volumer).
HERMS står for Heat Exchanged Recirculating Mash System. Som i et RIMS-oppsett vil vann/vørter kontinuerlig sirkulere – men forskjellen ligger i at det sirkulerer gjennom en varmeveksler. Varmeveksleren kan for eksempel være en spiralkjøler satt i et temperaturstyrt vannbad eller et varmeelement integrert i rør- og slangesystemet.
Begge systemene er altså ganske like, og det vanligste er å benytte tre kjeler. Noen bruker også to.
En bryggedag på et RIMS-eller HERMS-oppsett ser ofte slik ut:
- Meskevann varmes i kjele nummer 1 til ønsket temperatur.
- Dette pumpes over i kjele nummer 2 og blandes med kornet.
- Her holdes en stabil temperatur under meskingen ved hjelp av sirkulering. Væsken pumpes ut i bunnen av kjelen og tilbake til toppen. Samtidig varmer man opp skyllevann i kjele nummer 1.
- Når meskingen er ferdig er det tid for skylling. Skylling betyr å la varmt vann renne gjennom malten for å dra ut de siste restene av sukker. Vann pumpes fra kjele nummer 1 til toppen av nummer 2 (fly sparging eller continuous sparging). Væsken går gjennom maltet og vørteren pumpes fra bunnen av kjele 2 til kjele nummer 3 (kokekjelen). Det er også mulig å pumpe ut all vørteren fra meskekjelen før skyllevannet tilsettes maltet (batch sparging). Hvordan du gjør det er opp til deg, du brygger selv.
- Når du har ønsket volum i kokekjelen kan du starte kokingen.
- Ved endt koking kjøles vørteren ned og overføres til gjæringskar.
En av de største fordelene ved dette systemet er at du bygger bryggeriet ditt selv. Her er det ingen grenser og ingen fastlåste komponenter og forklaringen overfor kan derfor se annerledes ut for det systemet du velger. Rørsystemer, antall pumper og temperaturkontroll kan gjøres helt enkelt eller ekstremt avansert. Om man søker på nettet vil man finne mange gode forslag og kreative løsninger.
Når du skal bestemme deg for størrelsen på bryggeriet, tar du i betraktning om du brygger du alene, for eksempel i en garasje, en bod eller på kjøkkenet. Du vil antagelig komme langt med et oppsett til 25 liter ferdig øl. Noe større enn dette blir ofte upraktisk å håndtere alene. Brygger du sammen med andre vil 25 liter antagelig bli i minste laget, og her kan alt fra 50 til 200 liter være aktuelt.
Har du et BIAB-sett fra før står det omtrent bare et par kjeler og pumper mellom deg og et slikt system. Det er altså enkelt å bygge på, samtidig som du kan oppgradere nærmest i det uendelige.
Forhold som må tas i betraktning:
- Denne typen bryggeri er forsåvidt enkelt i bruk – slik at en nybegynner vil kunne brygge med det – men det krever en del kunnskap for å finne de riktige komponentene. Vi anbefaler at du undersøker hva som kan passe for deg. I våre butikker finner du dyktige ansatte som kan hjelpe deg med å finne utstyret du ønsker. Bryggselv kan levere alt fra de minste koblinger og slangeklemmer til de største kjeler.
Tips
- Uansett hvilket bryggesystem man velger, ligger svaret i ølet. Smak deg frem.
- Invester i gjæring. Lag gjærstarter og kontroller temperaturen på gjæringen.
- Velg utstyr som er dimensjonert til ditt forbruk.
- Tenk på hvor du skal brygge. Kan utstyret stå fremme hele tiden, eller må det ryddes vekk mellom hver gang?
- Du kan starte helt enkelt og bygge på etterhvert som interessen øker.
- Brygg med venner og kjente – det er sosialt, du får fordelt kostnadene og du kan dra nytte av andres kunnskap.
- Ta et kurs. Våre dyktige kursholdere lærer deg å brygge på utstyret ditt. Finn kurset som passer for deg på smakselv.no
- Høst erfaringer fra andre. Våre dyktige ansatte hjelper deg gjerne.