oktoberfest

Verdens mest berømte ølfest er unektelig Oktoberfest i München. Siden starten i 1810 har festivalen vokst til å bli Tysklands største folkefestival. Tyskerne kaller festivalen “Weisn” eller engen på Norsk, da selve festivalområdet ligger på den 31 hektar store engen Theresienwiese.  

Du lurer sikker på hvilket øl som drikkes i teltene og hvordan du kan brygge disse ølene hjemme? Disse spørsmålene og mange flere håper vi å kunne svare på i denne artikkelen. For oss i Craftsupply handler Oktoberfest også om å hedre bayersk øl- og bryggerikultur. Så ta deg god tid og brygg tysk øl, og sjekk ut vårt utvalg av klassiske bayerske øl. Prost! 

Den første Oktoberfesten ble holdt under bryllupet til den daværende kronprins Ludwig av Bayern og prinsesse Therese av Sachsen-Hildburghausen. Bryllupet / festivalen varte i 2 dager og det ble arrangert hesteveddeløp i tillegg til at det ble servert gratis mat og øl i teltene ved engen. Engen ble etter dette oppkalt etter prinsessen og fikk altså navnet Theresienwiese. Det hele var så vellykket at det ble en tradisjon. Siden starten i 1810 har festivalen ikke vært avholdt kun på grunn av krig, kolera og covid.  

Ølet som ble inntatt under festivalen har endret seg over tid. I begynnelsen vet vi at ølet var mørkt, noe som sannsynligvis kunne skyldes en slags uklarhet. I perioden før andre verdenskrig var det sterkt bokkøl som gjaldt. Senere er det spesielt to ølstiler som drikkes under Oktoberfest, nemlig øltypene Märzen og Festbier.  

Märzen  

Dette er en vakker middels mørk lager med fargevariasjon fra ravfarget til mørk kobber. Ølet skal ha en hvit og stabil skumkrone. Smaken er brødaktig og skal ha en tydelig kremaktig maltkarakter. Det er den litt mørkere tyske malten som er i sentrum, og humlen skal hovedsakelig balansere restsødmen.  Ølet brygges ofte med de litt mørkere basemaltene som Vienna og Münich 

Historisk sett er det mye å skrive om Märzen som ølstil. Kort fortalt ble ølet første gang servert med Märzen som navn på Oktoberfest i 1871 av Spaten. Ølstilen har dog sitt opphav mye lenger tilbake i tid. Hertug Albert V av Bayern skrev nemlig et dekret i 1553 som forbød bryggerier å brygge øl mellom 23. april og 29. september for å forhindre at øl ble ødelagt av infeksjoner i de varme sommermånedene. Derfor ble det brygget et øl i mars som var sterkere, ergo inneholdt mer malt, slik at ølet kunne lagres i sommermånedene uten å bli ødelagt.  

brygge oktoberfest

Festbier 

I dag er det Festbier som dominerer seidlene under Oktoberfest. Det er et lett, maltpreget lagerøl – litt som en trimmet Helles, og brygges ofte kun med pilsnermalt. Ølstilen så dagens lys på 1970-tallet da bryggeriet Paulaner fant ut at Märzen ikke var det ideelle ølet å servere under Oktobefest. Deres oppfatning var at Märzen var for tungt og hadde for tydelig maltpreg. Etter litt eksperimentering kom de endelig opp med Festbier, som er et lett og likevel maltpreget øl, men ikke så tungt som en Märzen. Ølet var ingen umiddelbar suksess men siden 1990-tallet er det i utgangspunktet bare denne ølstilen bryggeriene serverer under Oktoberfest.  

Nedenfor finnes gode tips til hvordan du brygger ditt eget Oktoberfest– øl! 

Malt 

Som sagt er både Märzen og Festbier maltdrevne øl, men til tross for dette skal begge være lette å drikke. Det skal heller ikke være for mye restsødme. For Märzen, altså den mest maltdrevne, kan man blande forskjellige tyske typer basemalt. Hvorfor ikke prøve en fjerdedel hver av pilsen, vienna, Münich og mørk Münich? For å gjøre ølet enda mer maltpreget, kan du også bruke litt melanoidin malt eller en lett karamellmalt som Karamell Hell 

Den lettere Festbier bør helst brygges med en maltprofil som er dominert av pilsnermalt. Du kan også bruke litt münich eller Vienna for økt maltkompleksitet, ikke bare for mye – da nærmer du deg en annen nydelig øltype, nemlig Hellesbock!  

Humle 

Humlen bør som tidligere nevnt fremstå balanserende mot maltet i begge øltypene. Normalt er det nesten ingen eller bare litt smak og aroma fra humlen. Du kan bruke bitterhumle som for eksempel Magnum eller Perle, og du sikter mot 20-35 IBU med koking i 60 min. Hvis du vil ha litt mer humlepreg, er det meget typeriktig å bruke noen gram Mittelfrüh og Tettnang de siste 10 minuttene av koketiden. 

Gjær 

Sakens kjerne? Ja, ifølge mange av oss er gjær det viktigste når vi brygger tysk lagerøl. En klassisk tysk arbeidshest som alltid gjør jobben er Fermentis Saflager 34/70. Hvis du vil bruke ferskgjær og lage forkultur / gjærstarter har vi et godt utvalg. Personlige favoritter er WLP833 Germanbock, Omega OYL-111 German Bock eller hvorfor ikke prøve Omega OYL-107 Oktoberfest? 

märzen og festbier

Oppskrift 

Dr Malz – Märzen 

OG: 1.058 

FG: 1.012 

IBU: 30 

EBC: 17 

 

Malt 

  • 1,22 kg BEST Pilsen (25%) 
  • 1,22 kg BEST Vienna (25%) 
  • 1,22 kg BEST Münich(25%) 
  • 1,22 kg BEST Münich Dark (25%) 

 

Humle 

  • 18 gram Magnum i 60 min (30 IBU) 

 

Gjær 

  • WLP833 Tysk Bock eller OYL-111 Tysk bock. 3 liter forkultur / gjærstarter.  

 

  • Mesk på 65 °C i 60 minutter før utmeskt på 78 °C i 10 minutter.
  • Kok i 60 minutter, tilsett humle i henhold til skjema.
  • Gjæring skjer på 10 °C  i 10-14 dager etterfulgt av lagring på 0-4 °C til ølet er klart, for eksempel 1-2 måneder. 

  

Festivus Oktoberfestbier 

OG: 1.056 

FG: 1.008 

IBU: 25 

EBC: 8,3 

 

Malt 

  • 4,22 kg BEST Pilsen (90%) 
  • 470 gram BEST Münich (10%) 

 

Humle 

  • 10 gram Magnum i 60 min (15 IBU) 
  • 10 gram Perle i 15 min (5 IBU) 
  • 14 gram Hallertau Mittlefrüh (5 IBU) 

 

Gjær  

  • Fermentis Saflager 34/70, fire pakker 

 

  • Mesk på 62 grader i 40 minutter, deretter mesk på 72 °C i 20 minutter før utmesk på 78 °C i 10 minutter.
  • Kok i 60 minutter og tilsett humle i henhold til skjema.
  • Sett i kjøleskap og gjær ved 7-9 °C i ca. 10 dager.
  • Lagres kaldt til ølet er klart, 1-2 måneder i 0-4°C. 

 

Oktoberfest ordbok 

10 ord og uttrykk som du bare MÅ lære for å ha en vellykket Oktoberfest 

  1. Prost! – Skål! 
  2. Servus! – Hei!  
  3. Oans, zwoa, drei, g ́suffa! – En, to, tre drikk! Bayersk ukomplisert øl- vise 
  4. O’zapft is! – Ølet er tappet! Det som ropes når kranen bankes inn i øltønnen og festen kan begynne 
  5. Maβ – De tradisjonelle 1 liters seidlene som ølet serveres i under Oktoberfest 
  6. Bierleichen – Øllik.  Tyskernes betegnelse på turister som har fått litt for mye å drikke… 
  7. Buam & Madln – Gutter (buam) og jente (madln) på bayersk, kan være godt å vite når du skal velge riktig toalett. 
  8. Drindl – Det tradisjonelle bayerske folkedrakten for kvinner 
  9. Lederhosen – De tradisjonelle bayerske buksene for menn.  
  10. Pfiat di! – Bayersk avskjedsfrase, forkortelse for “Gud være med deg”. 
Picture of Max Johnson

Max Johnson