Det er ganske enkelt å lage en cider i verdensklasse når man har tilgang på de beste råvarene. Her tar vi utgangspunkt i vår ferskpressede ciderjuice fra Balholm og forteller hvordan du, med enkle grep, kan lage en fruktelig god cider.

Her tar vi utgangspunkt i vår fiks ferdige råsaft til cider fra selveste Balholm. En blanding av 75% bordepler og 25% ciderepler som gir en perfekt balansert cider. Juicen kommer i 10L bag-in-box, og du finner den i nettbutikken..

Gjør klar gjæren

Første steg på veien til suksess er å sette en forkultur med gjæret du skal bruke. Vi anbefaler White Labs WLP775 English CiderMangrove Jacks M02 Cider Yeast eller Fermentis SafCider.

Tapp av én liter eplejuice i en desinfisert beholder (f. eks. et stort Norgesglass eller en Erlenmeyerkolbe, og tilsett gjæret. La dette gjære ut på kjøkkenbenken eller et annet sted som holder normal romtemperatur. Det hele tar mellom en og tre dager.

Sett cideren til gjæring

Nå er det klart for å legge eller sette cideren. Det spiller ingen rolle hva du kaller det. Finn frem rent et gjæringskar, gjerne av glass eller PET, og desinfiser dette. Tilsett hele literen med gjær og juice – sørg for å få med all gjæren – samt resten av juicen fra pakken. Til slutt tilsetter du 1 teskje med gjærnæring, før du setter på propp og gjærlås.

Tips:

Grunnen til at man bruker gjæringskar av glass eller PET er at det ikke lekker luft gjennom plasten. Det reduserer risikoen for at du lager en livtstidsbeholdning av svært eksklusiv eplecidereddik. Passende gjæringskar i PET finner du her.

Når alt er blandet i hop setter du gjæringskaret et sted med levelig romtemperatur, rundt 20 grader. La det stå her til du ser at det begynner å boble i gjærlåsen, eller at det har dannet seg et tynt skumlag på toppen av eplejuicen. Dette er tegn på at gjæren er aktiv. Så setter du gjæringsdunken på en kjølig plass, som holder så nærme 10 grader som mulig.

De første dagene er det fint om du rugger litt på gjæringskaret innimellom for å stimulere gjæringen. Så kommer den kjedelige delen, og nå lar du sideren stå i 6-10 uker. Jepp, det er lenge. Gled deg til sommeren.

Når ukene har gått er cideren ferdig gjæret og klar for tapping på flaske eller fat.

Slik tapper du cider på flaske

Aller først bør du smake på cideren. Hvis du synes at den er for tørr og/eller syrlig kan du ettersøte med et søtningsmiddel som ikke kan gjære. F.eks. Stevia, laktose, maltodekstrin, Natreen eller xylitol.

Deretter må du vurdere om du ønsker kullsyre i cideren. Det gjør de aller fleste.

Prosessen er enkel, du tilsetter bare 3 stk. Muntons Carbonation Drops i hver halvlitersflaske. Du kan også stikke om cideren i et rent gjæringskar og tilsette sukkerlake. Da kan du regne 8g sukker pr. liter cider. Bruk så lite vann som mulig i laken.

La flaskene stå til karbonering i ca. 2 uker i romtemperatur. Står de kjøligere enn omtrent 20 grader vil dette ta noe lengre tid.

Når cideren er ferdig karbonert kan du sette flaskene kjølig igjen. Det anbefales at cideren oppbevares så kjølig som mulig. Flaskene har også godt av å stå i ro i noen uker for at sedimenter får tid til å legge seg på bunnen av flasken. Da vil også smaken bli renere.

Slik tapper du cider på fat

Som i metoden over bør du også her smake på cideren. Du har riktignok flere måter du kan ettersøte på om du synes at den er for tørr og/eller syrlig.

Du kan selvsagt tilsette søtningsmidler, Stevia, laktose, maltodekstrin, Natreen eller xylitol er egnet, men her er det også mulig å bruke sukker.

Først må cideren stikkes om, etter gjæringen, til et annet rent gjæringskar. Her tilsettes du Sorbistat og Campden etter anvisning på pakken. Dette dreper gjæret og beskytter cideren mot oksidering.

Etter noen dager kan du tilsette klarningsmiddel om du ønsker en cider som blir så klar som mulig.  Når cideren har fått stå i en uke eller to kan du tappe den over på fat.

Når godsakene ligger trygt på fatet kan du lage en tykk sukkerlake og tilsette denne gradvis. Tilsett litt av gangen og smak deg frem. Notert det gjerne ned, for da kan du gjenta prosessen neste gang.

Når du synes cideren har en fin balanse mellom sødme, fylde, syrlighet og tørrhet er den klar til karbonering.

Det er enkelt. Sett på ønsket trykk, noe i nærheten av 3 volumer CO2 og la det stå. Cideren er drikkeklar så fort den er karbonert, men blir aller best når den får stått en stund.

lasse@bryggselv.no

lasse@bryggselv.no