Alle nye hjemmebryggere opplever en overflod av informasjon og velmenende råd fra andre bryggere. Det blir raskt for mye av det gode, og da er det vanskelig å skjønne hvor man skal begynne. Slapp av, det blir alltid øl. Her har vi samlet de viktigste tipsene til ferske hjemmebryggere. Lykke til!

1. Ikke vær redd for å feile

Gjør du noe galt så betyr ikke det at hele batchen må ofres på porselensalteret. Det blir alltid øl, og du blir en erfaring rikere. La smaksløkene bestemme, og vit at de vil utvikle seg i takt med dine bryggekunnskaper.

2. Brygg ølsett eller velutprøvde oppskrifter i begynnelsen

Antageligvis finner du oppskriften på favorittølet ditt på nettet, eller en ny favoritt blant disse gode ølsettene? Brygger noe du virkelig gleder deg til så er sjansen større for at du gjør alt riktig underveis.

Med en velutprøvd oppskrift slipper du å gå i noen av de samme fellene som bryggere før deg har gjort. Som fersk brygger bør du bruke tid på å bli kjent med utstyret ditt. Først når det er gjort bør du prøve å lage dine egne oppskrifter.

3. Skaff deg kontroll på gjæringstemperaturen med en gang

Det er en grunn til at dette blir gjentatt i det uendelige. For det første er det enkelt å fikse, dessuten koster det lite sammenlignet med mye annet bryggeutstyr. Uansett er det den viktigste og nyttigste investeringen du gjør i hobbyen din. Det er lett å se seg blind på kule gadgets og smarte løsninger du finner på internett, men de kommer altså i andre rekke.

Skaff deg et brukt kjøleskap. I mange tilfeller kan du finne det gratis på Finn. Dette kobler du opp mot en ITC eller lignende temperaturkontroller, og teiper proben til gjæringsdunken din. Når du har det på plass bør du sørge for at du bruker nok gjær, og så er du veldig godt på vei. Deretter er det mange små justeringer du kan gjøre for at ølet ditt skal bli bedre, men du har nå det viktigste i boks.

4. Lag deg en bryggelogg

Om du bruker en bok, internett, et Word-dokument eller noe annet spiller ingen rolle. Det viktigste er at du noterer ned alt du gjør, slik at du kan huske det til neste gang – og lære av det. Noe kommer til å gå galt. Noe kommer til å gå overraskende bra. Har du notert ned alt du gjør så er det lett å se hva.

5. Del ølet ditt med andre bryggere og be om kritikk

De fleste du kjenner vil skryte av ølet ditt til deg. Det er utrolig hyggelig og bra for selvfølelsen med skryt, men ølet ditt blir ikke bedre av det. En erfaren brygger du stoler på bør kunne identifisere usmaker i ølet ditt – også de som svigers eller vennene dine ikke kjenner igjen.

Usmakene vil være der i begynnelsen, men frykt ikke. Brygg mer og gjør små justeringer hver gang så vil du også få usmakene under kontroll.

Tenk også også over hva som er konstruktiv kritikk og hva som er smak og behag. Det er mange sterke meninger i miljøet, men også mange svært dyktige hjemmebryggere.

6. Kjøp deg en flaskeskyller

De aller, aller fleste hjemmebryggere tapper ølet sitt på flasker i begynnelsen. Flaskene må være rene og desinfiserte. Denne jobben er antageligvis det flest hjemmebryggere klager over, frem til de kjøper seg en flaskeskyller. Denne geniale dingsen koster svært lite og sparer deg for mye frustrasjon. Etter at du har desinfisert flaskene setter du de opp ned i en kasse eller i et flasketre. Husk at flaskene må være rene før de desinfiseres.

Picture of lasse@bryggselv.no

lasse@bryggselv.no