Våre Brew in a box-sett er den enkleste inngangsporten til denne fantastiske hobbyen. Du trenger minimalt med utstyr og kunnskap for å komme i gang. I denne guiden viser vi deg hvordan du bruker utstyr og ingredienser slik at du kan brygge ditt helt eget øl – på kjøkkenbenken.

Kort forklart

  • Varm opp ca. 7,5 liter vann i en kjele til ca. 75 grader.
  • Dersom spesialmalt er inkludert: Ha spesialmaltet i maltposen og trekk dette i kjelen på 70-75 grader i 30 minutter før du tar posen ut igjen.
  • Bland ut ekstraktet i kjelen.
  • Fyll kjelen til du har ca 9 liter vørter i kjelen, om kjelen ikke er så stor fyller du opp så mye du har mulighet til uten at det koker over.
  • Kok opp og kok i 60 minutter. Tilsett humle som anvist på arket som fulgte med ølsettet. Posene er merket med nummer, følg rekkefølgen
  • Kjøl ned til 18-20 grader.
  • Desinfiser en gjæringsbøtte.
  • Hell nedkjølt væske over i den desinfiserte bøtten, etterfyll med kaldt vann til 8 liter om nødvendig.
  • Sett på lokk og gjærlås.
  • Plasser bøtta mørkt
  • La stå i ca. 14 dager på 18-20 grader.
  • Rengjør og desinfiser utstyr og flasker.
  • Tapp ølet på flasker og sett på kork.
  • La ølet stå romtemperert på flaske i ytterligere en uke før det settes kaldt.


(Foto: Lasse Hennum Hansen)

Utstyr

Brew in a box-ølsettene inneholder råvarene du trenger for å lage 8 liter øl. I esken finner du:

  • En pose tørrgjær
  • Poser med humle, ferdig oppveid
  • En boks med maltekstrakt
  • Noen av ølsettene inneholder også en maltpose med knust spesialmalt

Vi har satt sammen et komplett minibryggeri for brygging av Brew in a box ølsettene, denne pakken inneholder:

  • En gjæringsbøtte på 10 liter med gjærlås
  • Hevert
  • Skje eller lignende til å røre med
  • 10 ølflasker med patentkork
  • Karboneringsdrops
  • Hydrometer med testrør
  • Termometer
  • Star San (OBS: les på flasken. Du må være kjent med at Star San kan være skadelig.)

Brew in a box-ølsettene inneholder ingredienser til ca. 8 liter øl. Humlen i ølet og bunnfall fra gjæringen binder alltid opp litt væske, og når man trekker fra dette skal du stå iogjej med 7,5 liter. Noe som tilsvarer 10 x 0,75-litersflasker.

Utover utstyret og ingrediensene nevnt over trenger du også disse tingene, som du antagelig har fra før:

  • En kjele. Ut fra størrelse på kjelen din, må du velge «partial mash» eller ikke. Det beste er hvis du har en kjele som er over 12 liter for at bryggingen skal bli minst mulig komplisert og du kan unngå partial mash, men det går helt fint om du har to mindre kjeler.
  • En varmekilde. For eksempel en komfyr, gassbrenner eller induksjonstopp.

Fremgangsmåte


(Foto: Lasse Hennum Hansen)

Merk: Dette er en fremgangsmåte hvor du har en kjele som er ca. 12 liter eller mer. Hvis du velger å bruke to kjeler, legg merke til kommentarene.

1. Fyll opp 7,5 liter i kjelen og varm opp til rundt 70-75 grader Celsius

2. Dersom det følger med spesialmalt: Legg spesialmaltet i den hvite maltposen og trekk dette i vannet i ca. 30 minutter i 66-68 grader Celsius, som om du skulle trekke en tepose. Hvis du har to kjeler, fyll opp den største ca 80 % og gjør det samme.

Sjekk temperaturen underveis og juster hvis nødvendig, mest sannsynlig vil kjelen holde jevn temparatur slik at du ikke trenger å justere. Du kan bevege maltposen opp og ned; frem og tilbake i vesken for å sørge for gjennomstrømning. Det er viktigt at temperaturen ikke overskrider 80 grader Celsius.

3. Ta posen ut av vannet, la den renne av seg. Vannet har nå endret farge, smak og aroma. Det du nå har i kjelen er starter på en vørter


(Foto: Lasse Hennum Hansen)

4. Trekk kjelen vekk fra varmekilden. Åpne boksen med ekstrakt og bland dette i vannet. Du skal nå ha 8,5 liter i kjelen. Bruk en kjøkkenvisp for å blande ut ekstraktet. Grunnen til at du skal trekke kjelen vekk fra varmekilden er at ekstrakten ikke skal falle til bunns i kjelen og svi seg.

Hvis du har to kjeler, overfører du ca halvparten av ekstrakten. Dekk til ekstrakten med for eksempel aluminiumsfolie og la stå til etter nedkjøling. Planlegg dette og utfør raske og sikre bevegelser for å sikre at du ikke får bakterier i vørteren. Bakterier og sporer av gjær kan finnes i luften.

Tips:

La boksen stå i varmt vann før du åpner den. Da blir ekstrakten tyntflytende og lettere å tilsette. Bruk en kjøkkenvisp for å blande ut ekstrakten.

(Foto: Lasse Hennum Hansen)

5. Kok opp

6. Tilsett vakumposen med humle marker nr 1 når det koker skikkelig.

Når det har begynt å koke, planlegger du og gjør klart for nedkjøling. Du har nå ca en time på deg for å gjøre dette. Rennende vann / isvann rundt kjelen fungerer best.


(Foto: Lasse Hennum Hansen)

7. Du har nå flere humleposer igjen. Disse skal tilsettes til angitte tider under kokingen som varer 60 eller 90 minutter.

Merk nå at du er ved et kritisk punkt i bryggingen. Alt som skjer herfra og ut må gjøres med tanke på at du skal unngå å få bakterier i vørteren. Når vørteren koker er det ingen fare.

For å være helt sikker, må du være nøye med hygienen når du har 15 minutters kok igjen.

Det kan være smart å ha en balje eller lignende med Star San-blanding og dyppe de forskjellige komponentene oppi der et par sekunder før du bruker dem. Dette gjelder for eksempel vakumpakkede humleposer, gjærposen og annet som er i kontakt med disse.

8. Samlet koketid fra første tilsetning av humle er 60 minutter. Etter endt koking har du laget vørteren.

Pass på:

Fra du begynner å kjøle ned vørteren til ølet er i flasken, er det særdeles viktig at du følger gode hygieniske prinsipper. God planlegging, rene hender, minst mulig åpen kjele for å unngå infeksjon fra luften, rengjøring med Star San, grundig rengjort utstyr og raske og sikre bevegelser. Noen bruker latekshansker.

Dekk til kjelen! Aluminiumsfolie er supert til det formålet – vi hadde glemt å kjøpe da bildet ble tatt og derfor er dette kun en illustrasjon. Forestill deg at kjelen er tildekt med folie.
(Foto: Lasse Hennum Hansen)

9. Kjøl ned vørteren i kjelen.

Vørteren skal fortest kjøles ned til under 80 grader Celsius for å unngå utvikling av usmak, og skal videre kjøles ned til 17-20 grader Celsius

10. Når vørteren har kommet ned til 17-20 grader Celsius, heller du den oppi gjæringsbøtten.

Hvis du bruker to kjeler; før du heller vørteren i gjæringsbøtten, tilfører du resten av ekstrakten til kjelen. Når du så har helt vørteren oppi gjæringsbøtten, fyller du på vann opp til 8 liter. Her kan du ta vann rett fra springen. Eller du kan koke opp vann og kjøle ned på forhånd.

Pass på:

Hvis du bruker vann rett fra springen; skru av filteret på kranen. Du vil se at filteret mest sannsynlig har samlet smuss. Dette utgjør en risiko for å få bakterier i vørteren.

11. Når du har 8 liter vørter i gjæringsbøtten, er det klart for å tilføre gjæren. Åpne posen med tørrgjær og hell oppi vørteren. Du trenger ikke tilsette hele posen, men minimum halve. Vi anbefaler å rehydrere tørrgjæren.

12. Sett på gummipropp og gjærlås. Gjærlåsen skal være fylt med væske. Her kan du ta noe Star San fra baljen. Dette har ikke bakterier i seg.


(Foto: Lasse Hennum Hansen)

13. Rist gjæringsbøtten kraftig for å få oksygen i vørteren. Det optimale er 10 minutter.

14. Sett gjæringsbøtten til gjæring.

Gjæringsbøtta bør settes en plass hvor det er stabil temperatur på 15-20 grader Celsius ved brygging av ale. Et tips er å sette den oppi en svart sekk eller tilsvarende. Vørteren skal stå til gjæring i ca 14 dager, men dette kan variere. Eneste sikre indikasjon på at ølet er ferdig gjæret er at målt SG over 2 dager er lik.

Tips:

Har du en bod eller et rom med rundt 15-17 grader Celsius, er dette det beste. Gjæren trives best oppunder 20 grader Celsius. Aktiviteten i gjæringsbøtten kan gjøre at du har rundt 3 grader Celsius mer inni gjæringsbøtten enn i rommet. Derfor kan rommet være kaldere.

(Foto: Lasse Hennum Hansen)

Flasking

Tidsbruk: 1 – 2 timer alt etter hvilke forberedelser du gjør.

Tips:

Gjør alt klart på forhånd. Risikoen for infeksjon i ølet er tilstede, og god planlegging og gode hygieniske rutiner vil minske denne risikoen. Det kan være lurt å være to personer.
(Foto: Lasse Hennum Hansen)

1. Klargjøring av flaskene; åpne en og en flaske og legg to karboneringsdrops i hver flaske, bruk gjerne engangshansker som du desinfiserer med star-san. Sett korken på toppen av flaskene fortløpende for å unngå risiko for infeksjon fra luften.

Selv når du kjøper nye flasker så er det anbefalt å skylle samt desinfisere flaskene. De har stått lenge på lager, og ingen lager er helt bakteriefrie. Hvis du bruker flasker som allerede har vært brukt en gang, må du desinfisere. Den enkleste er å skylle flaskene godt etter bruk. Du kan lage en starsan- blanding å ta oppi og korke flasken. Hvis du lar flaske stå uten starsan og kork, er det viktig at du sjekke flasken, om det har kommet gjær fra luften eller annet i flasken. Da får du en jobb å rengjøre, og det er en større risiko for desinfisering.

(Foto: Lasse Hennum Hansen)

Når gjæren i ølet jobber, lager den CO2 og alkohol. Når du tapper ølet i flasken, følger det gjærrester med. Ved å tilføre karboneringsdrops, gir du denne gjæren litt ekstra sukker å jobbe med. Når du lukker flasken, jobber gjæren i en lukket flaske. Det dannes da et trykk på grunn av utvikling av kullsyre som ikke får slippe ut. Jo mer sukker, jo mer kullsyre. Hvis det er for mye sukker, kan det utvikle seg så stort trykk at flasker sprenger.

2. Sett gjæringsbøtten på kjøkkenbenken, et bord eller annet sted som er høyere enn der du har flaskene.

Tips

Sørg for å ha alt utstyret i nærheten. Du er nå klar til å jobbe. Flasker, hevert, karboneringsdrops, gjæringsbøtten er plassert og klargjort

3. Før ene enden av heverten nedi den første flasken. Korken henger på siden av flasken, og flasken er ren. Du kan bruke aluminiumsfolie for å beskytte underveis.

4. Før heverten oppi gjæringsbøtten. Den må holdes et lite stykke over bunnen for å ikke få med seg humle- og gjærrester.

5. Pump opp heverten og se at det begynner å renne øl nedi flasken. Slangen skal helt nedi bunnen og det skal ikke skvette for å unngå oksygenering og usmak.


(Foto: Lasse Hennum Hansen)

6. Fyll opp flasken, knip av heverten og flipp korken på flasken før du fyller neste flaske.

Tips:

Rengjør alt utstyr like etter bruk for at det ikke skal feste seg sedimenter.

7. La flaskene stå i romtemperatur i 14 dager, da utvikles kullsyre i ølet.

8. Kjøl ned flaskene, og du kan begynn å nyte ditt øl.


(Foto: Lasse Hennum Hansen)

lasse@bryggselv.no

lasse@bryggselv.no