Lurer du på hvordan du kan bli en bedre hjemmebrygger eller hvordan du tar ølet ditt til neste nivå? Her har vi samlet noen tips som kommer godt med når du skal brygge enda bedre øl.

1. Gjæring, gjæring, gjæring

Det er dette det handler om. Har du ikke kontroll på gjæringen så har du svært mye å hente ved å få det. Gjæring og gjærbehandling er det viktigste du gjør.

  • Bruk nok gjær til ølet du skal brygge. Det betyr at du antagelig må sette en gjærstarter på flytende gjær. For tørrgjær kan du følge produsentes anbefalinger. Eller bruk en kalkulator.
  • Behandle gjæren riktig. Rehydrer tørrgjær. Sett starter på flytende. Enkelt og greit.
  • Kontroller temperaturen på gjæringen din. En ekstern termostat, som f.eks. ITC-308, er en rimelig måte å styre et kjøleskap på. Kjøleskapet finner du billig eller gratis på Finn.
  • Tilfør ren oksygen. Risting, røring eller andre metoder tilfører ikke vørteren nok oksygen. Det er en god start, men skal du nå de optimale nivåene må du tilsette ren oksygen.
  • Husk gjærnæring!

2. Vær tålmodig

Alle hjemmebryggeres kardinalsynd: Å ikke vente. Det er ikke tilfeldig at den siste halvliteren i fatet eller kassen er den beste. La ølet modne lenge nok. Ofte betyr det en måned eller mer. Jo mer du slurver med bryggingen, jo lengre tid tar det før smakene sitter.

Sørg også for at ølet har gjæret helt ut før du tapper det. Mange belgiske stammer jobber svært sakte de siste ukene, og bør ofte stå lengre enn de sedvanlige to ukene.

3. Smak på ølet.

Kjenn godt etter. Er bitterheten der den skal? Er det for mye maltpreg? Hva med kullsyren? For lite humle? For mye? Noter det ned til neste gang og justér ved behov. Er du ikke fornøyd med smaken, se punkt 2.

4. Brygg det samme ølet flere ganger

Skal du mestre noe må du gjøre det igjen og igjen. Ølbrygging er intet unntak, og ved å gjøre små justeringer for hvert brygg vil du etterhvert finne frem til den perfekte oppskriften. Alle bør ha et “husøl” som brygges ofte.

5. Mål alt og noter alt du gjør

Du har sikkert hørt det tusen ganger, men det er alltid den målingen du ikke har notert som du får behov for. Gjør det til en vane å notere målinger og tidspunkter. Takk deg selv når du skal brygge neste års suksessoppskrift med alle detaljene på plass fra i år.

6. Bli klarsynt

Neida, ikke bokstavelig. Gjør det du kan for at ølet ditt blir klart. Du smaker også med øynene, og deler du ølet ditt med noen setter de garantert mer pris på et klart øl. Bruk klarningsmidler og cold crash. Noen ølstiler, som NEIPA og hveteøl, bør være tåkete – og de skal få lov til å være det.

7. Brygg øl til deg selv

Brygg det du selv liker. Det du har lyst på. Da får du mye mer glede av både bryggingen og sluttproduktet. Ikke la noen på internett fortelle de.. vent nå litt…

8. Vannjustering

Du har kanskje hørt at vannjustering er unødvendig? Eller livsviktig? Sannheten er enkelt og greit at det gjør en forskjell. Når du har kontroll på punktene tidligere i denne listen er det på tide at du setter i gang med vannjusteringen.

Du kan selvsagt vannjustere fra dag 1, men ikke forvent en tydelig forbedring på ølet ditt. Forskjellen ligger i detaljene, og de gjemmer seg godt bak andre usmaker.

En enkel innføring finner du her.

lasse@bryggselv.no

lasse@bryggselv.no