Belgisk øl
Community Verified icon

Belgisk øl

Kombinasjonen av øltradisjoner som strekker seg mange århundrer tilbake, og den lidenskapen dagens bryggerier viser deres søken etter det perfekte øl, gjør Belgia til en av verdens med betydningsfulle øldestinasjoner.

Lang histore kort

Belgisk ølhistorie begynner blandt eldgamle kloster og munker. Allerede i middelalderen ble Belgiske kloster kunnskapssentere for jordbruk, buskap og visse ”håndverk”, der i blant ølbrygging. Munkene fikk på den tiden fremstille og drikke gitte mengder av deres egen regionale drikk ettersom at kvaliteten på drikkevannet var så dårlig.

Lenger syd i Europa, var det vin som ble prioritert som ”daglig drikke” og som til en viss grad skulle erstatte dårlig vann. De belgiske munkene forsøkte å dyrke druer, men oppdaget raskt at det belgiske klimaet ikke var så velegnet til å fremstille vin. Munkene vendte seg til ølet og ga bryggingen fullt fokus.

Takket være disse munkene, utviklet ølbrygging seg til å bli et skikkelig håndverk blant kloster og andre frittstående bryggerier i Belgia.

Belgisk øl

Belgisk øl

Det er allment kjent at belgiske øl er ettertraktede av feinschmeckere og kritikere over hel verden. Det er også fascinerende at mange av de bryggetekniker og -metoder er de samme i dag som for flere hundre år siden.

Det fantastiske med belgiske øl, er hvor enkelt det er! Det er kun et fåtall ingredienser man varierer mellom, og allikevel kan man ende opp med så mange ulike og karakteristiske øl. Hovedgrunnen til det er selvsagt hovedrolleinnhaveren som i belgisk øl er gjæren!

 

Belgisk pale ale

Inspirert av britiske pale ales og er lys gylden til lys kobberfarget. Normalt rundt 4,5-5,5% ABV. Med en tynn kropp og tørr finish er dette en svært leskende og frisk ølstil.

Her ønsker man en relativt ren fermentering uten et lass av fruktestere og fenoler.

Malt

Maltbasen til belgisk pale ale er ofte dominert av pilsen eller pale malt, i kombinasjon med en mindre dose karamellmalt for å gi ølet et karakteristisk preg av karamell/toffee. Biscuit malt er en type som fint kan brukes til å sette preg på sluttresultatet.

Humle

“Tradisjonelt” brukes det nøytral Europeisk humle som Magnum og Saaz. Men det kan være spennende å gi ølet et lite kick av amerikansk humle for å spille på fruktigheten fra gjæret.

Gjær

SafAle BE-256 og SafAle S-33 er begge gode gjærstammer til å lage en knallgod Belgisk pale ale.
Dersom du ønsker å bruke flytende gjær fra White Labs anbefaler vi: WLP550 Belgian Ale eller WLP575 Belgian Style Ale.

 

Abbey og Trappist

Ofte omtalt som Single (bordøl), Dubbel, Tripel og Quadruppel.

Singel (bordøl) er en lys og lett ale som ofte blir laget ved å skylle mesken en ekstra gang etter man har mesket en Tripel. Men det beste resultatet får du av å brygge dette ølet for seg selv. Lys gylden, med hvitt tykt skum og fruktig aroma fra gjæret uten å være for komplekst. En glimrende tørsteslukker på rundt 5% ABV.

Dubbel er et forlokkende øl som ofte har et flott rødbrunt mahogany utseende, med lyst og tett skum på toppen. En skikkelig smaksbombe levert fra maltet og gjæret. Ofte mellom 6-8% ABV. God kropp i kombinasjon med en tørr finish, gjør at dette ølet på linje med de fleste andre belgiske øl er svært leskende og enkelt å drikke.

Tripel er et “farlig” belgisk øl som krever god bryggeteknikk. Lys som en gylden pilsner i glasset med kritthvitt tett skum. Fristende fruktighet i aroma og et rent maltpreg. Denne er ofte brygget med hvit kandissukker for å gi ølet en god tørr finish. Årsaken til at denne er “farlig” er fordi denne er oftest nokså alkoholsterk, rundt 9%. Men ved god kontroll på hele bryggeprosessen vil denne alkoholstyrken bli godt maskert, som får den som drikker ølet til å oppfatte den som langt “lettere” enn hva den virkelig er. En velbrygget Tripel er virkelig noe for seg selv!

Quadrupel, ofte bare kalt “Quad” eller “Grand Cru”, er Belgias tungvekter. Mye av det samme går igjen som i Dubbel, bare mye kraftigere. En større maltbase og lengre lagringstid gjør at smakene konsentreres mer, noe som får frem smak av bl.a. rosiner, karamell, knekk og sjokolade.

Dette ølet er noe av det sterkeste som brygges i Belgia og ligger oftest mellom 9-14% ABV. Men selv om ølet er alkoholtungt, oppfattes også dette som langt lettere når det drikkes, litt på samme måte som en god Tripel. Med dets rike og fyldige smaker, er dette et skikkelig koseøl og er ofte en populær ølstil å brygge til jul og vinteren.

Til disse ølene bør det brukes belgiske gjærstammer som er sterke nok til å tåle høy ABV og som har god utgjæring.

Malt

Maltbasen til Single og Tripel består normalt av pilsen malt, men en liten dose av Melanoidin eller biscuit malt (opp til ca 3% av maltbasen) kan fint tilsettes dersom man ønsker å “bulke opp” maltpreget litt mer.

Maltbasen til Dubbel og Quadrupel består også for det meste av pilsnermalt, men den mørke fargen får du ved å bruke malt som Melanoidin, Biscuit, Special B, Carabrown og Special X. Her bør man bestemme seg for en basemalt og opp til to spesialmalter. Hold det enkelt, det gir best resultat!

Humle

“Tradisjonelt” brukes det Europeisk humle som f.eks Magnum, Saaz, Hersbrucker eller Perle. Her er det greit å holde seg til det tradisjonelle, ettersom de gode resultatene på disse ølene kommer helt og holdent fra gjæret og maltet.

Gjær

Av gjær anbefaler vi å bruke BE-256, S-33, Mangrove Jacks Tripel M31 eller Lallemand Abbey til disse ølstilene.
Dersom du ønsker å bruke flytende gjær fra White Labs anbefaler vi: WLP500 Monastery Ale, WLP510 Bastogne Belgian ale, WLP530 Abbey Ale og WLP540 Abbey Ale IV.

Belgisk Strong Ale

En liten “paraplykategori” som omfatter alle de ølstilene som faller utfor de “tradisjonelle”. Som f.eks. Belgisk Blond og Belgisk Golden ale.

Kjente kommersielle eksempler på disse er Duvel og Delirium Tremens (den med rosa elefant på labelen). Disse er også noen belgiske “luringer”, hvor ølet tilsynelatende ser enkelt ut med gylden kropp og hvitt skum, men smak og aroma er dominert av kraftige men ikke overdrevne fruktige og krydrete aromaer. Disse gir en solid “punch” med sine 6-10+%. Men igjen som belgiske øl flest er de lettdrikkelige på tross sin høye alkoholprosent.

Til disse ølstilene er det viktig å bruke gjær som har høy alkoholtoleranse, og så høy utgjæring (“attenuation”) som mulig.

Malt

Maltbasen til Belgisk Strong ale kan variere etter om du vil brygge en lys eller mørk ale. Basemalten kan være pilsen eller palemalt.

Dersom du skal brygge en lys Belgisk Strong ale kan melanoidin, biscuitmalt og rugmalt være interessante å bruke.

Dersom man vil brygge en mørk variant vil Carabrown, Special X, Biscuit og Special X være gode valg. Også her bør man gå for en basemalt og opp til to spesialmalter. Hold det enkelt, det gir best resultat!

Humle

“Tradisjonelt” brukes det også her Europeisk humle som f.eks Magnum, Saaz, Hersbrucker eller Perle. Men man kan få skikkelig gode resultat av å brygge lyse sterke Blond ales sammen med f.eks. Mosaic og Cascade. Her kan fantasien få mer spillerom!

Gjær

Av gjær anbefaler å bruke BE-256, Mangrove Jacks Tripel M31 eller Lallemand Abbey for å få et godt resultat.

Dersom du ønsker å bruke flytende gjær fra White Labs anbefaler vi: WLP545 Belgian Strong ale og WLP570 Belgian Golden ale.

Saison

(“Sesong” på fransk) er et lyst og friskt øl som mange hjemmebryggere har et godt forhold til. Tidligere brygget på gårder i Belgia og tilbudt gårdsarbeidere under innhøstingen.

Saison er strågul til gylden i fargen med hvitt skum. Her tar gjæren all oppmerksomhet, og bidrar med fruktighet og kryddertoner av nellik og pepper. Opprinnelig var alkoholprosenten på rundt 3, nå brygges det ofte rundt 5-6% ABV og er en populær øl å brygge til sommersesongen.

Mange av gjærstammene brukt til saison kan ofte ta seg en “liten pause” underveis i gjæringen, hvor det da kan se ut som at det hele har stoppet opp. En løsning for å få gjæren videre «over kneiken» kan være å øke temperaturen i retning av 35°C.

Det kan også være en fordel å ha godt med “headspace” i gjæringskaret eller bruke en “Blow-off slange” som gjærlås, da det kan skumme kraftig under gjæring.

Saison er svært lettdrikkelig og kan være en skikkelig “crowdpleaser”. Til denne ølstilen er det vitkig å bruke et skikkelig saison gjær.

Malt

Maltbasen til Saison er oftest dominert av pilsnermalt. Men man kan brygge noen skikkelig gode eksempler ved å leke litt med maltsammensetningene.

Dersom du skal brygge en lys Saison så kan rugmalt, som er en type basemalt, gi et svært passende kryddepreg til smaken fra gjæret, samt den bidrar med farge på ølet. Man kan også bruke Melanoidin eller Biscuit malt, men vær forsiktig med å tilsette for mye av dette, da det kan føre til at ølet får en fyldigere munnfølelse enn ønsket.

Mantraet innen belgiske ales er som du kanskje skjønner til nå; Hold det enkelt, det gir best resultat!

Humle

“Tradisjonelt” brukes det Europeisk humle som f.eks Magnum, Saaz og Hersbrucker. Men Saison er en svært tilgivende øl hvor man kan virkelig slå seg løs med humlebruken også.

En blend av Europeisk og Amerikansk humle vil stort sett alltid gi gode resultater.

Gjær

Av gjær anbefaler vi å bruke BE-134, M29 French Saison eller Lallemand Saison.

Dersom du ønsker å bruke flytende gjær fra White Labs anbefaler vi: WLP565 Saison, WLP566 Saison II eller WLP590 French Saison.

Belgisk Wit

Eller Witbier, er et herlig belgisk hveteøl som går litt imot de tyske tradisjonene når det gjelder renhetsloven. Her brukes det appelsinskall og koriander som smakstilsetninger mot slutten av koketiden som gir aroma og smaker av sitrus, som komplementerer preget fra gjæret på en perfekt måte. Dette er et rolig øl på rundt 4,5-5,5% ABV.

Det er en skikkelig god tørsteslukker som er svært populært i sommersesongen pga. sin friske og balanserte krydrete smak. Et godt valg til grillmat!

Gjærstammer som brukes til Belgisk Wit gir et kraftig inntrykk av fruktestere og fenoler av sitrus og nellik/krydder og er derfor ikke helt likt gjæret som brukes til Saison.

Malt

Maltbasen til Belgisk Wit er oftest dominert av pilsnermalt. Men det er noe rom for å spille litt på maltsammensetningene. Flaket hvete eller Torrified Wheat er noe man bør ha en solid dose av (minst 30%).

Utenom dette kan man leke seg litt med bl.a. Flaket havre, Munich, Vienna, biscuit, rugmalt og melanoidinmalt.

Igjen er det viktig å være forsiktig med bruken av karamellmalt som f.eks Biscuit og Melanoidin, da det kan gjøre ølet fyldigere i munnfølelsen enn ønsket.

Humle

“Tradisjonelt” brukes det Europeisk humle som f.eks Magnum, Saaz, Hersbrucker osv. som brukes.
Ettersom man bruker gjær, appelsinskall og korianderfrø som utgjør aroma og smaken til ølet er det anbefalt å holde humlen så enkel så mulig, da amerikansk humle fort kan gjøre aroma og smak litt “rotete” og ubalansert.

Derimot passer det fint å tilsette frukt til dette ølet. Bringebær er en av favorittene som tilsetning.

Gjær 

Av gjær anbefaler at man bruker dedikerte Wit gjærstammer når man skal brygge en god Belgisk wit som f.eks. M21 Belgian Wit og safAle T-58.

Dersom du ønsker å bruke flytende gjær fra White Labs anbefaler vi: WLP400 Belgian Wit eller WLP410 Belgian Wit II.

Det finnes naturligvis et hav av andre belgiske gjærstammer, inkludert et antall gjærstammer og gjær/bakterie “blends” som brukes til å lage belgiske surøl som Lambic.
Dersom du tenker å brygge en belgisk surøl så vil en av gjærstammene brukt til Abbey/Trappist være et godt utgangspunkt for et godt resultat.

Max Johnson

Max Johnson