Skal du brygge IPA? Vi spurte vår kollega Patrick i Bryggselv Oslo om de beste tipsene til ekte, amerikansk IPA. Patrick kommer fra California og deler hjemby med det anerkjente bryggeriet Firestone Walker. Har du vært innom butikken og pratet med han så vet du – like godt som oss – at han er en dyktig brygger!

1. Vannjustering

Mange sier at dette er det siste man skal sette seg inni, men jeg kan ikke bli mer uenig. Jeg blir litt lei meg når jeg tenker på all den ølen jeg brygget som ble helt ok men som kunne ha blitt magisk om jeg bare hadde visst om vannjustering! Jeg bruker Bru’n Water regnearket, men det finnes kalkulatorer hos Brewer’s Friend og Brewfather også. På en klassisk American IPA kan du fint sikte på Kalsium (Ca) 100ppm+, Sulfat (SO4) 200-300ppm, og Klorid (Cl2) 50-100ppm. Jeg bruker kun Gips/CaSO4 og Kalsiumklorid/CaCl2 for å treffe de verdiene. I tillegg ønsker du en mesk pH på 5,3-5,4. Bruk gjerne litt melkesyre for å nå dette. Alt dette finner du i vår vannjusteringspakke.

2. DON’T SKIMP ON THE HOPS!

For 10 år siden var det ikke så lett å få tak i IPA, og jeg brygget en del selv. Ja, jeg kjøpte en 100g pakke med Cascade og en 100g Centennial til et brygg, men jeg hadde gjerne litt til overs etter bryggedagen. Når jeg først begynte å høre på podcasts og lese meg opp på hvordan mine favorittbryggerier brygget IPA fikk jeg hakkeslepp. De brukte gjerne 100% mer humle per liter enn meg. Du kan kanskje gjette at det utgjorde en bitteliten forskjell når jeg også begynte med det. Litt mer en ‘bittelitt’ altså.

3. Kort kontakttid på tørrhumlingen

Dette har jeg lært av å høre på podcasts med Matt Brynildson fra Firestone Walker (my own hometown brewery). Man kan unngå skarpe vegetabiliske dufter som gress og høy som utvilsomt forstyrer ditt IPA-nirvana ved å korte ned på kontaktiden mellom tørrhumlen og ølen. 3 dager er nok.

4. Begrens tilførsel av O2 etter gjæring.

Oksygen (O2) etter gjæring er ikke din venn. Den kan kvele det fine malt- og humlepreget du har strevet med å perfeksjonere. IPA er spesielt utsatt for oksidering på grunn av sin høye konsentrasjon av humleoljer, men malt og korn inneholder lipider som også kan bli ødelagt. Derfor finnes det spesialisert utstyr for lukket overføring og tapping på boks/flasker.

5. Tapp på fat. Drikk når den er fersk.

Tapper man på flasker uten å ta hensyn til oksygentilførselen for å så la ølen stå varmt i 2 uker for karbonering, får man ikke verdens beste IPA. Selv om man har vært ganske flink til å begrense oksygenopptaket.  Den lille mengden oksygen som snek seg inn gjør mye større skader når den får lov til å stå varmt en stund.

Den beste måten å få seg skikkelig, fersk humledeng på er å tappe ølet på fat etter gjæring og sette det kjølig med en gang. Du kan fortsatt tappe på flasker eller boks fra fat, så ikke være redd for det, men sørg for at utstyret du bruker ikke ødelegger for deg. Karboner ølet på fat først og bruk gjerne en mottrykksfyller eller Beergun for å tømme boksene eller flasken for luft før du fyller på. Alltid oppbevar IPA’en din under 7°C og ikke la den stå så alt for lenge, ellers går du glipp av det beste IPA har å gi.

Picture of Patrick_Witte

Patrick_Witte