Her har vi har samlet tolv gode tips for deg som brygger på Speidel Braumeister.

1. Knus malten grovt

Du kan fint grovkverne malten og samtidig få godt utbytte. Speidel selv anbefaler 2 mm åpning på mølla. Kverner du kornet for fint risikerer du at det dannes kanaler i mesken og utbyttet faller. Kanalene kan dessuten føre til at vørteren står som en fontene opp av meskerøret.

2. Ikke gå utover anbefalt maltmengde

På 20-literen er anbefalt maks maltmengde 6 kg. På 50-literen står det 13 kg i manualen, men erfaring tilsier at man ikke bør gå særlig over 12 kg. Bruker man mer malt enn dette går det ut over effektiviteten. Det blir rett og slett for kompakt, og fører til at man ikke får noe igjen for det ekstra maltet. I verste fall ender man opp med lavere SG enn man ville fått med kun maksmengden.

3. Ta utgangspunkt i 75% effektivitet

Etter godt over 50 brygg på maskinen erfarer forfatteren at 75% brewhouse-effektivitet er gjennomsnittet. Avhengig av både vann- og maltmengde kan man oppleve svingninger på et par prosentpoeng. Om vi ser på meske-effektivitet ligger Braumeisteren normalt på 80-90%

4. Stangen i midten er en nivåmåler

Stangen du trer meskerøret på har flere spor. Disse sporene indikerer hvor mye væske som er i maskinen, og varierer på 20- og 50-litersmodellene. Markeringene indikerer antall liter i maskinen uten maltrør.

20-literen har tre spor/streker. Fra bunnen: 15, 20 og 25 liter.

50-literen har seks spor/streker i to nivåer. Fra bunnen: 20, 25, 30, 45, 50 og 55 liter

5. Mesk over natten for ekstremt utbytte

Hvert meskesteg på Braumeisteren kan programmeres opp til seks timer. Dette gjør at du kan meske over natten, som igjen gir deg et utbytte på 80-85%.

Skal du stegmeske bør stegene som er under 63°C gå som normalt. Tiden forlenges på de øvrige stegene.

Dette er et godt triks å ha på lur om man skal brygge sterkere øl. Det er også veldig behagelig å starte bryggedagen med ferdig mesket vørter.

Mesking over natten gjøres selvsagt på eget ansvar.

6. Bruk hetten for å få skikkelig kok

Sliter du med å få rullende kok i Braumeisteren? Bruker du hetten, som selges separat, får man så kraftig kok at man bør bruke Defoamer for å hindre søl. Hetten gjør også at man kan føre dampen ut gjennom et fleksirør eller lignende.

7. Hetten dobler som trakt

Like enkelt som det er genialt. Snu hetten opp ned og brukt den som trakt når du fyller på malt. Slik unngår du at malt havner på utsiden av maltrøret.

8. Du MÅ ikke skylle

Det er strengt tatt ikke nødvendig å skylle når man brygger med Braumeisteren. Du kan heller meske med 27 liter vann (i 20-literen) og regne med et utbytte på 60-70%. På denne måten får du ut omtrent 19 liter øl etter koking, avhengig av maltmengde.

Gordon Strong anbefaler denne teknikken i boken “Brewing Better Beer” og hevder det gir et øl med fyldigere maltpreg.

9. Bytt ut den medfølgende kranen med en skikkelig kuleventil

Kuleventilen kan åpnes og er derfor lettere å rengjøre. Gå gjerne for en tre-delt modell som enkelt kan tas fra hverandre.

Kraner og ventiler på bryggeutstyret bør åpnes og rengjøres ved jevne mellomrom. Det setter seg mye rusk i disse over tid, og det er ofte en kilde til infeksjon om disse ikke er skikkelig rengjort.

For ordens skyld: Gjengene på Speidel-kranen er 3/4″ BSP

10. Demonter og skyll pumpen etter endt bryggedag

Det kan være malt- og humlerester i pumpehuset selv om du skyller gjennom denne via hullene i bunnen av maskinen. Snu maskinen på hodet og skru av ringen som holder pumpen på plass. Vær forsiktig så du ikke mister impelleren i bakken, da knuser den antagelig.

11. Kjør pumpen under nedkjøling

Nedkjølingen går mye raskere dersom du kjører pumpen samtidig. Sett Braumeisteren i manuell modus ved å holde inne “MANU/Manuell”-knappen på kontrollpanelet. Trykk deretter på P for å starte pumpen.

Pumpen starter ikke før vørteren er under 80°C.

12. Vask varmeelementene godt

Det sitter ofte igjen grums på undersiden av varmeelementene. Sørg for å gå over disse med en børste når du vasker maskinen.

Når maskinen er ferdig vasket og kald kan du gjerne kjenne på undersiden for å sjekke om det sitter noe grums der.

lasse@bryggselv.no

lasse@bryggselv.no