Alle nye hjemmebryggere opplever en overflod av informasjon og velmenende råd fra andre bryggere. Det blir raskt for mye av det gode, og da er det vanskelig å skjønne hvor man skal begynne. Slapp av, det blir alltid øl. Her har vi samlet de viktigste tipsene til ferske hjemmebryggere. Lykke til!

1. Ikke vær redd for å feile

Gjør du noe galt så betyr ikke det at hele batchen må ofres på porselensalteret. Det blir alltid øl, og du blir en erfaring rikere. La smaksløkene bestemme, og vit at de vil utvikle seg i takt med dine bryggekunnskaper.

2. Brygg ølsett eller velutprøvde oppskrifter i begynnelsen

Antageligvis finner du oppskriften på favorittølet ditt på nettet, eller en ny favoritt blant disse gode ølsettene? Brygger noe du virkelig gleder deg til så er sjansen større for at du gjør alt riktig underveis.Med en velutprøvd oppskrift slipper du å gå i noen av de samme fellene som bryggere før deg har gjort. Som fersk brygger bør du bruke tid på å bli kjent med utstyret ditt. Først når det er gjort bør du prøve å lage dine egne oppskrifter.

3. Skaff deg kontroll på gjæringstemperaturen med en gang

Det er en grunn til at dette blir gjentatt i det uendelige. For det første er det enkelt å fikse, dessuten koster det lite sammenlignet med mye annet bryggeutstyr. Uansett er det den viktigste og nyttigste investeringen du gjør i hobbyen din. Det er lett å se seg blind på kule gadgets og smarte løsninger du finner på internett, men de kommer altså i andre rekke.Skaff deg et brukt kjøleskap. I mange tilfeller kan du finne det gratis på Finn. Dette kobler du opp mot en ITC eller lignende temperaturkontroller, og teiper proben til gjæringsdunken din. Når du har det på plass bør du sørge for at du bruker nok gjær, og så er du veldig godt på vei. Deretter er det mange små justeringer du kan gjøre for at ølet ditt skal bli bedre, men du har nå det viktigste i boks.

4. Lag deg en bryggelogg

Om du bruker en bok, internett, et Word-dokument eller noe annet spiller ingen rolle. Det viktigste er at du noterer ned alt du gjør, slik at du kan huske det til neste gang – og lære av det. Noe kommer til å gå galt. Noe kommer til å gå overraskende bra. Har du notert ned alt du gjør så er det lett å se hva.

5. Del ølet ditt med andre bryggere og be om kritikk

De fleste du kjenner vil skryte av ølet ditt til deg. Det er utrolig hyggelig og bra for selvfølelsen med skryt, men ølet ditt blir ikke bedre av det. En erfaren brygger du stoler på bør kunne identifisere usmaker i ølet ditt – også de som svigers eller vennene dine ikke kjenner igjen.Usmakene vil være der i begynnelsen, men frykt ikke. Brygg mer og gjør små justeringer hver gang så vil du også få usmakene under kontroll.

Tenk også også over hva som er konstruktiv kritikk og hva som er smak og behag. Det er mange sterke meninger i miljøet, men også mange svært dyktige hjemmebryggere.

6. Kjøp deg en flaskeskyller

De aller, aller fleste hjemmebryggere tapper ølet sitt på flasker i begynnelsen. Flaskene må være rene og desinfiserte. Denne jobben er antageligvis det flest hjemmebryggere klager over, frem til de kjøper seg en flaskeskyller. Denne geniale dingsen koster svært lite og sparer deg for mye frustrasjon. Etter at du har desinfisert flaskene setter du de opp ned i en kasse eller i et flasketre. Husk at flaskene må være rene før de desinfiseres.

7. Gjør klart alt til bryggedagen før du setter i gang

Et velkjent grep for alle kokker, som er vant med å veie, kutte og preppe før de setter i gang med matlagingen.

Mål opp humle og andre smakstilsetninger og ha det i en kopp eller lignende per tilsetningstidspunkt. Sjekk at ventiler er lukket før du fyller i vann. Ha gjærnæring og klarningsmiddel klart. Varm opp meskevann i forkant om du kan. Har du malt i løsvekt veier og kverner du denne på forhånd. Du skjønner tegninga.

Det virker unødvendig å gjøre dette på forhånd, men når du ikke rekker å desinfisere gjæringskaret fordi det lekker varm vørter utover gulvet og du jobber febrilsk med å få lukket en ventil blir det veldig stressende om du må måle opp humle og tilsette det samtidig som du skrur på kjølevannet til kjølespiralen.

På et eller annet tidspunkt vil noe uforutsett skje, og da gjelder det å ha kontroll på alt annet.

8. Bruk skumdempende middel

Et enkelt tips for alle bryggere. En dråpe med skumdempende Defoamer har reddet mange gryter fra å koke over. Verdens billigste forsikring mot klissete gulv.

9. Slapp av om det ikke plopper i gjærlåsen

Om det ikke plopper i gjærlåsen betyr det ikke nødvendigvis at noe er galt. Noen gjærstammer bruker lengre tid på å komme i gang enn andre, spesielt om du ikke tilsetter oksygen og gjærnæring. CO2 fra gjæringen kan også slippe ut andre steder, for eksempel om lokket ikke sitter ordentlig på – eller om en pakning ikke tetter.

Den sikreste måten du kan sjekke gjæringen på er ved å måle SG med hydrometeret. Er den lavere enn din OG så er gjæringen i gang.

10. Les deg opp

Ølbrygging kan gjøres så enkelt eller så avansert du vil. Kun fantasien (og lommeboken) setter grenser. Har du ambisjoner om å lage godt øl bør du lese John Palmers utmerkede bok How To Brew. Boken tar for seg alt du trenger å vite frem til du er dreven i faget, og kalles ofte hjemmebryggerbibelen.

lasse@bryggselv.no

lasse@bryggselv.no