Et begrep som har dukket mer og mer opp i det norske øl- og bryggemiljøet den siste tiden er NEIPA. Hva er det for noe?

Det er forkortelsen av New England India Pale Ale. Den blir også kalt Vermont IPA. En type IPA som dukket opp i Vermont-området i USA. Mange har kanskje hørt om IPA-en Heady Topper, som blir sett på som en av verdens beste IPA-er (eller indisk blekøl som NRK kalte den). Dette var i alle fall den første NEIPA-en jeg hørte om og smakte på.

En NEIPA har lys maltbase, fyldig munnfølelse og er fullpakket med fruktig humlesmak. Den er også som oftest veldig tåkete og minner litt om en Hefeweizen i utseende, noe som skyldes at hvete og/eller havre ofte blir brukt i store mengder. Som et reinspikka humlehue, så ble dette fort min favorittstil innen IPA.

Etter å ha smakt flere ulike NEIPA-er fra USA, så var det på tide å brygge min egen. Google fikk kjørt seg hardt og etter x-antall timer med saumfaring etter tips og råd, så var jeg klar (selv om det tok tre forsøk før jeg var fornøyd).

Bildet på toppen viser godsaken etter en uke på fat. Den ble skikkelig fruktig og er min beste IPA hittil. Jeg smakte den sammen med en IPA fra Trillium Brewing Co. og de er virkelig i samme kategori.

(Foto: Espen Westum)

Vannjustering er et MUST når man brygger en slik øl. Ja,man kan fint brygge god IPA uten, men vil du ha EPISK IPA så må du justere vannet!

Dette er et felt som er helt nytt for meg, men i jakten på den perfekte hjemmebryggede IPA så måtte jeg bare hoppe uti det. Jeg ble tipset å bruke siden EZ WATER til å regne ut hva jeg ville gjøre med vannet, samt å justere kloridnivået til 150 ppm og kalsiumnivået til 150-250 ppm. pH burde ligge på rundt 5,2 – 5,4, noe jeg justerte med melkesyre.

Sjekk Espens oppskrift på Solstorm NEIPA i Brewfather her.


(Foto: Espen Westum)

Whirlpool/steep humlen ved å kjøle ned til 80°C, stoppe nedkjølingen, hiv oppi humlen og la det trekke i 30 minutter før du fortsetter nedkjølingen.

Vørteren kjøles ned til 19°C og tappes over til gjæringskar med kran. Når du tapper over til gjæringsdunk så få med deg MINST mulig humlegrums. Mitt tips er å bruke en desinfisert sil, noe som også bidrar med oksygen i vørteren.

La ølet gjære i 4 dager på 19°C og 10 dager på 22°C.

Tørrhumling skal tilsettes 4 dager etter bryggedagen (når stormgjæring begynner å avta). Lokket skal KUN av når du tørrhumler, da oksidering er den største fienden for denne type øl. Jeg mener det er best å tørrhumle uten humlepose.

Cold crash i 24-48 timer før du tapper ølet forsiktig over i fat (husk å purge med co2 etterpå)
Hvis du ikke har fat og må flaske, så anbefaler jeg å flaske rett fra gjæringskaret uten å stikke om. Jeg gjør alltid dette med IPA og bruker da karboneringsdrops.

Picture of westum

westum