Lag din egen cider

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
lag din egen cider

Visste du at du kan lage din egen cider hjemme? Du trenger minimalt med utstyr, og resultatet blir fantastisk om du følger denne enkle guiden.

Videoguide – Cider på 1 minutt

Dette trenger du:

  • Epler
  • Fruktkvern
  • Fruktpresse
  • Gjærballong / glassballong / PET-gjæringskar
  • Gjærlås
  • Tappestang
  • Flasker
  • Campden (sulfitt)
  • Gjær
  • Klarningsmiddel
  • Karboneringsdrops
gjaer

1. Skaff epler

Skaff epler! Du kan enten plukke selv eller kjøpe i butikk. Det går ca. 2 kg epler per liter cider. Bruk helst syrlige epler, eller bland gjerne flere sorter for en unik smak. 

2. Rens eplene

Rens eplene og kutt dem inn i to slik at det blir enklere for fruktkvernen å håndtere dem. Epleskallet setter god smak på cideren, så det er ikke nødvendig å skrelle eplene.

kutt epler cider

3. Press saften

Press saften ut av eplene med fruktpressen.
Fruktpresser finner du her.

press saften epler

4. Mål sukkerinnholdet

Mål sukkerinnholdet i juicen du har laget. Dette kan du gjøre med et refraktometer, eller et hydrometer.

refraktometer cider

5. Vask og desinfiser utstyret

Vask og desinfiser beholderen du skal gjære cideren i. Bruk f.eks CraftClean til vaskingen og CraftSan til desinfeksjon.

6. Forhindre oksidering

Tilsett 1 gram Campden-pulver per 10 liter cider. Dette for å forhindre oksidering og å drepe villgjær.
Dekk til åpningen i gjærballongen, og la cideren stå i fred i et døgn.

7. Tilsett gjær

Dagen etter at du har tilsatt Campden er det på tide å tilsette gjær. Cidergjær, champagnegjær eller ølgjær fungerer godt.

8. Sett gjærlåsen på plass

Sett gjærlåsen på plass, og fyll den med vann opp til merket/midten. Etter omtrent en dag vil det begynne å gjære, og du vil se skumdannelse og at det bobler i gjærlåsen. Det eneste du nå trenger å gjøre er å vente i to uker. Om du etter et par dager ser at det har sluttet å boble i gjærlåsen, så er det helt normalt.

gjaering cider

9. Tilsett klarning

Tilsett en pose med klarning. Mangrove Jack´s Beer Finings er helt topp. La cideren stå kjølig i noen dager.

 

Bryggselv tips: Om du synes cideren ble for tørr og sur, så kan du tilsette stevia, eller annen kunstig søtning før du tapper på flaske. Tilsetter du vanlig sukker vil dette bare gjære bort og bli til ren alkohol.

monatorgersen

monatorgersen