For lite plass i maltrøret? Dobbeltmesking er svaret

Dersom du eier en bryggemaskin er det stor sjanse for at du har vært borti oppskrifter som bruker mye mer malt enn hva du har plass til. Joda, du kan bruke maltekstrakt for å kompensere, men det er morsommere å dobbeltmeske.

Dobbeltmesking betyr rett og slett at du mesker i to omganger i den samme vørteren. Det er veldig enkelt, men bryggedagen blir litt lenger. Skal du brygge store, sterke og komplekse øl som Imperial Stout eller Barley Wine er det definitivt verdt tiden.

I eksempelet under har vi brukt en Speidel Braumeister. Har du en Grainfather eller en annen bryggemaskin følger du samme fremgangsmåte. Den eneste forskjellen er hvordan du programmerer bryggemaskinen, da produsentene løser dette på litt forskjellige måter.

Slik gjør du det

Kort sagt så handler dobbeltmeskingen om å dele maltmengden i to, meske den første delen uten utmesking og så skylle som normalt. Deretter mesker du den andre delen i den samme vørteren.

Hvor lang tid tar det?
Normalt blir bryggedagen omtrent 90 minutter lengre.

Er det verdt tiden?

Definitivt! Du slipper å bruke maltekstrakt eller annet sukker og du får et bedre resultat.

La oss sette i gang. Du har en Speidel Braumeister 20L og ser for deg å brygge en veldig god Imperial Stout. I oppskriften skal det brukes over 11 kg malt – fem kilo mer enn makskapasiteten i maskinen. Alt for mye malt for en omgang med mesking.

Deler du maltmengden i to sitter du igjen med to sekker med 5,5 kg i hver. Da er det ikke noe problem lengre. Et godt tips er å kun ha basemalt i den første posen.

Det du må gjøre nå er å programmere Braumeisteren litt annerledes enn du pleier. Her programmerer du kun inn ett meskesteg. For eksempel 65°C i 60 minutter. Hopp over utmeskingsteget (normalt på 78°C) og sett koketiden til 0 minutter. Braumeisteren vil da hoppe over både utmesking og koking.

Så fort meskevannet er varmet opp mesker du inn den ene posen med malt. Har du basemalt i en pose for seg selv er det denne som går oppi gryta først.

Når meskeprogrammet er ferdig løfter du opp maltrøret og skyller med like mye vann som vekten av maltet. Altså 1L vann pr. kg korn. I dette tilfellet er det 5,5 liter. Det er viktig at dette skyllevannet holder omtrent samme temperatur som meskevannet.

Etter skyllingen så kaster du det brukte maltet, gir maltrøret en rask avspyling og setter det tilbake i Braumeisteren.

Nå kan du programmere bryggemaskinen din som du pleier. Sett mesketemperaturen som i oppskriften, f.eks. 65°C. Deretter legger du inn utmesk på 78°C i 10 minutter og så koketiden angitt i oppskriften.

Så mesker du inn med den andre posen med malt. Her har du antageligvis resten av basemaltet sammen med spesialmaltet som skal brukes i oppskriften.

Herfra går bryggedagen som vanlig. Skylling og koking gjøres som det står i oppskriften – og derfra er det opp til deg.

Lett som bare det!

Picture of baustad

baustad