Cider brygging

Sitter du og stirrer på epletreet og tenker at du skulle gjort noe annet med dem enn å la dem falle på bakken? Dette er året det ikke blir med tanken. Fra i år er epletreet mer enn dårlig samvittighet og en hindring for gressklipperen. I år skal du heller brygge din egen eplecider!

Brygging av cider hjemme er enkelt, krever lite utstyr og sluttresultatet blir fantastisk.

Vi viser deg hele prosessen steg for steg, og går gjennom det lille du trenger av utstyr.

Og hvis du ikke har epler å plukke, har vi ekstrakten som gjør at du likevel kan lage eplecider.

Hvordan brygge cider selv?

Å brygge cider selv er enklere enn du tror, krever ingen forkunnskaper og er en flott måte å utnytte knallgode norske epler på. Enten du har et epletre i egen hage, har en nabo, venn eller familiemedlem med et epletre eller rett og slett kjøper eplene – så er veien uansett kort til nydelig hjemmebrygget cider.

Du kan også gå på slang om du vil men det har ikke vi sagt. 😊

Følg vår guide for ciderbrygging og du vil få fantastisk cider etter så kort tid som 2-3 uker.

Utstyr til å brygge cider hjemme

Ciderbrygging krever lite utstyr og det utstyret en faktisk trenger er ukomplisert og enkelt i bruk. For å brygge cider hjemme trenger du følgende:

 • Epler
 • Fruktkvern
 • Fruktpresse
 • Gjæringskar
 • Gjærlås
 • Gjær
 • Klarningsmiddel
 • Flasker
 • Karboneringsdrops
 • Gjærnæring (anbefalt)
 • Tappestang (anbefalt)
 • Campden (anbefalt)
 • Søtningsmiddel (valgfritt)
gjaer

Cider bryggesett

Foruten hovedaktøren selv, eplene, har vi har alt du trenger for å komme i gang med bryggingen og har også satt sammen ferdige pakker for å hjelpe deg på veien.

Vår ciderpressepakke inneholder en fruktkvern i rustfritt stål, en fruktpresse i eik laget for pressing av epler og annen hard frukt, samt en bøtte for den pressede juicen. Det følger også med en pakke med gjærnæring av typen Nutrisal (DAP).

Gjæring og ekstrakt cidersett

En kan fint bruke samme gjæringskar til ciderbrygging som til ølbrygging, så lenge det er grundig rengjort. Om du ikke allerede eier gjæringsutstyr har vi en startpakke med alt du trenger til gjæringsprosessen. Denne inkluderer gjæringskar med gjærlås, gjær, hydrometer, termometer og desinfeksjonsmiddel. I tillegg får du med et ekstraktsett slik at du kan brygge cider selv når de norske eplene ikke er i sesong.

Guide for brygging av cider

Brygging av cider hjemme er en enkel, morsom og hyggelig prosess som gir et fantastisk sluttresultat. I denne guiden tar vi deg gjennom hvert steg, fra modent eple via uimotståelig eplejuice til drikkeklar cider.

1. Epler! – du trenger epler!

Skaff epler! Du kan bruke både butikkjøpte og selvplukkede epler til ciderbrygging. Vi anbefaler at du bruker syrlige epler, men du kan også blande flere sorter for en unik smak. De beste eplene er selvfølgelig de som er plukket fra akkurat ditt epletre. Om du ikke har et eget epletre er de fleste mer enn villig til å bytte noen kilo epler mot et par flasker ferdigbrygget eplecider. Epleslang kan vi dessverre ikke stå (offisielt) inne for.

2. Forbered og desinfiser bryggeutstyret

Et gammelt slagord blant håndverkere er at “et godt resultat avhenger av godt forarbeid“.

Og slik er det med brygging også. Planlegg steg for seg, og rengjør og desinfiser utstyret.
Godt forarbeid gir ikke bare et godt resultat, men også en hyggeligere bryggeprosess. Lite er så kjedelig som å lete febrilsk etter gjæringskaret i det de første dråpene med eplejuice forlater fruktpresseren. Rengjøringen er en to- stegs prosess hvor man først løser opp med Finest Craftclean, og desinfiserer med Finest Craftsan.

3. Rens og kutt eplene

Neste steg er å rense eplene i vann. Dette for å fjerne alt som potensielt kan gi avsmak på cideren eller føre med seg uønskede bakterier. For å gjøre jobben med å presse eplene enklere kutter vi de deretter i to. Det er ikke nødvendig å fjerne skallet, da dette er med på å sette en god smak på cideren.

kutt epler cider

4. Kvern eplene

For å få maksimalt med juice ut av eplene, kverner vi de før de går i fruktpresseren.
Vær sikker på at du har nok rene beholdere for hånden når du starter kverningen, slik at du ikke går tom underveis. Vår fruktkvern gjør kort prosess av 7 kg epler av gangen og kommer i rustfri utførelse for lett rengjøring.

5. Press eplene

Deretter fylles fruktpresseren med de kvernede eplene. Igjen er det viktig å ha nok rene beholdere klare før du setter i gang. Selve pressingen er i de fleste tilfeller temmelig ukomplisert. Våre fruktpresser er enkle i bruk og kommer i ulike utføringer og størrelser, fra tradisjonelle fruktpresser i eik til moderne hydropresser i rustfritt stål. Hydropressen kan ta større volum mer effektivt enn tradisjonelle fruktpresser, men begge er perfekt egnet til å brygge cider hjemme.

press saften epler

6. Mål sukkerinnholdet

Før vi tilsetter de siste ingrediensene og starter gjæringsprosessen, måler vi sukkernivået i juicen vi nettopp har presset. Noter deg tallet (som OG; Original Gravity). Til dette kan du bruke et hydrometer eller et refraktometer. Begge gjør jobben, men et refraktometer er noe enklere i bruk. Notèr OG i bryggeloggen, og når cideren er ferdig gjæret, måler du igjen (som FG; Final Gravity). Disse to målingene er grunnlaget for å finne alkoholprosenten i cideren

refraktometer cider

7. Forhindre oksidering

Vi har alle sett hva som skjer når fruktkjøtt fra epler reagerer med oksygenet i lufta. Det samme skjer med fruktjuice. Derfor er tilsetter vi på dette stadiet Campden (sulfitt) og vanlig sitronsyre. Dette stopper oksideringen av fruktkjøttet og dreper også uønskede bakterier fra villgjær som potensielt kunne ødelagt for vår ciderbrygging.

Ettersom Campden dreper alle bakterier er det viktig å la juicen stå tildekket og i fred i et døgn før du tilsetter gjæren slik at den ikke tar livet av gjæren også.

8. Tid for gjæring

Dagen etter du tilsatte Campden er det på tide å tilsette gjær. Gjæret vi bruker til ciderbrygging inneholder gode bakterier som skal gjære juicen slik at det blir cider. Et ønsket «bi- produkt» av gjæringen er at den lager alkohol. Cidergjær, champagnegjær og ølgjær fungerer godt og gir alle sitt eget preg på cideren. Om du ønsker å tilsette ekstra gjærnæring gjør du dette nå. Det enkleste er å bruke tørrgjær. Det er bare å fordele utover toppen av eplejuicen

Etter at du har tilsatt gjæret setter du gjærlåsen på plass, fyller den med vann opp til merket, klapper deg selv på skulderen og smører deg med tålmodighet. Nå starter det vanskeligste med å brygge cider selv, nemlig ventingen. Cider skal gjære i romtemperatur og allerede neste dag vil du kunne se plopping i gjærlåsen, noe som betyr at gjæringen er i gang. Gjæringen tar 2-3 uker avhengig av blant annet temperatur. Plopping i gjærlåser er mest aktiv i begynnelse av gjæringen, og kan nesten forsvinne etter noen dager.

9. Klarning av cideren

Etter gjæringsprosessen vil cideren være uklar, for å motvirke dette tilsetter vi et klarningsmiddel i cideren og setter den kjølig i 24-48 timer. Mangrove Jack’s Beer Finings er perfekt til klarning av cider.

gjaering cider

9. Flasking av cider

Etter at klarningsmiddelet har gjort jobben sin er cideren klar for flasking, men før det skal vi måle sukkerinnholdet i cideren vi har brygget. Tallet vi nå får (Final Gravity) setter vi sammen med tallet vi fikk tidligere (Original Gravity) i en formel ((OG – FG) x 131.25 = ABV %) for å finne ciderens alkoholprosent.

Vi anbefaler å bruke en tappestang når du tapper på flaske. Den er perfekt for å unngå å få med slam i gjæringskaret over i flasken, til å unngå søl og for å få perfekt mengde cider i flasken. Det neste er å legge karboneringsdropsene i flasken før du korker. Cideren står å karbonerer i romtemperatur i 1-2 uker før du kan begynne prøvesmakingen.

Og VOILA!, du har brygget cider hjemme.

Tips;

Om cideren er i tørreste laget (sur) for din smak kan du før flasking tilsette kunstig søtning eller tilsette sukkerlake ved servering.

Eplecider egner seg meget godt til å lagre. Det beste er å lagre i kjølesakpstemperatur og ikke over 15 Celsius. Det er mange som har sagt at den siste flasken er den beste

«Dont fear the foam»; når du bruker Craftsan, vil det skumme. Dette gjør ingenting. Craftsan er syrlig, men du bruker så lite i forhold til mengde cider at det virker ikke inn på smaken

Lykke til!

monatorgersen

monatorgersen