Julistria er over oss, og juleølet burde brygges så den får godgjort seg i noen måneder fram til sesongen. I denne posten går bryggeren Kim Odland fra ABC Brewing igjennom bruk av krydder i øl, og da spesielt med tanke på hans fabelaktige Black Cat Spiced Porter.

Øl er mer enn bare humle!

Selvfølgelig sagt med et glimt i øyet da jeg så absolutt regner meg selv som et humlehode. Med dette sagt er det utrolig mange øltyper og smaker der ute som ikke bør forbigås. En av disse er Spiced Porter.   Helt siden jeg så tredje episode av den alt for tidlig kansellerte Brew Master-serien har jeg ønsket å lage en gresskar-porter. Jeg tok utgangspunkt i amerikanske versjoner og skalerte ned kryddermengden da disse ofte er stappfulle av krydder.

En annen inspirasjon var en fantastisk gresskarpai med sjokolade jeg hadde California. Jo mer jeg jobbet med dette ølet jo mer innså jeg at det hadde egentlig ikke så mye med smaken av det faktiske gresskaret, men krydderet. Dermed ble ølet som i utgangspunktet startet som en Pumpkin Porter en Spiced Porter.

Jeg er i utgangspunktet ikke en storfan av krydderøl. Synes som oftest at krydderet dominerer ølet for mye. Dette tok jeg høyde for i dette ølet. Black Cat Spiced Porter har et balansert krydderpreg hvor man kjenner at krydderet så absolutt er til stede, men det lar ølets andre smaker også ta deg i helhetsbildet.

Toast gjerne krydderet i en tørr stekepanne før du tilsetter det for å få mer kick ut av krydderet. Er du ikke storfan av krydder – tilsett 2/3 av krydderet i første omgang. Tapp av litt øl under gjæring og kok det resterende krydderet i det og tilsett om du vil ha mer krydderpreg. Husk at effekten av krydder ikke er linær. Dobbelt så mye krydder vil ikke gi dobbelt så mye krydderpreg, men mye mer. Det er vanskelig å få vekk krydderpreg om man har tilsatt for mye. Krydderpreget vil avta over tid og maltprofilen vil bli rundere etter tid.

Variety is the spice of life!

Jamil Zainasheff sa i en podcast på The Brewing Network at så lenge ølet man tar utgangspunkt i er solid kan man gjøre mye med ølet da han snakket om sin Shallow Grave og Chocolate Hazelnut Porter. Black Cat Spiced Porter er også brygget uten noen tilsetninger og funker glimrende som en robust porter uten “noko attåt”. Er du lysten på å leke deg enda mer med ølet finner du instruksjoner til 3 andre versjoner av ølet foruten krydderet under:

Black Cat Pumpkin Porter

Brygg ølet etter oppskrift men tilsett 1-1,5kg gresskarpuré i mesken (husk risskall). Gresskarpuré kan kjøpes på utvalgte bedre matbutikker (Meny og slikt), eller du kan kjøpe f.eks. Muscat eller flaskegresskar og bake dette i oven sammen med brunt sukker og kjøre dette til puré. Skjær gresskaret i båter og stek på 225 grader til mørt.

Black Cat Chocolate Spiced Porter

Brygg ølet etter oppskrift men tilsett 100g toasta kakaonibs i mesk og 150g toasta kakaonibs sammen med krydderet.

Black Cat Spiced Latte Porter

Brygg ølet etter oppskrift men tilsett 500g laktose i kok for et søtere og mykere øl.

Håper ølet frister og inspirerer deg til å eksperimentere mer med bryggingen!

Happy Brewing!

Picture of Kim Odland

Kim Odland